MonPlaneta
Un projecte de divulgació mostra les similituds anatòmiques entre simis i humans
  • CA

Investigadors de tot el món, entre els quals alguns de la Universitat de Barcelona, han participat en la iniciativa The Visible Ape Project, un projecte de recerca i de comunicació científica que vol donar a conèixer les notables similituds entre l’anatomia dels éssers humans i els simis, els nostres parents vius més propers i en risc d’extinció. VAP és un espai web que permet aprendre i interactuar, dirigit a investigadors, docents, estudiants i públic general.

Segons expliquen els experts que l’han impulsat, permetrà que els usuaris “no només prenguin més consciència dels nostres fascinants parents més propers, que s’enfronten a creixents problemes per sobreviure, sinó que també s’adonin de l’evidència que tots compartim un ancestre comú i, per tant, d’allò que fa únics els éssers humans”.

La plataforma VAP ofereix l’oportunitat de comparar estructures anatòmiques de diferents espècies de simis. Per fer-ho, utilitza una col·lecció digital d’il·lustracions anatòmiques d’alta qualitat i fotografies de dissecció, tomografies computeritzades de tot el cos i ressonàncies magnètiques cerebrals de simis adults, joves i infantils.

La recopilació d’aquestes dades ha fet possible, al seu torn, produir reconstruccions 3D interactives d’última generació que permeten veure l’anatomia dels simis d’una manera detallada i fàcil d’usar sense precedents. L’equip de la UB, liderat pel professor Josep M. Potau, ha participat en la realització de disseccions anatòmiques de diferents espècies de primats hominoïdeus, és a dir, de la superfamília de primats sense cua que inclou l’ésser humà i altres simis.

Concretament, Potau ha fet gran part de les disseccions de l’extremitat superior, el tronc, el cap i el coll de ximpanzés, bonobos, goril·les, orangutans i gibons, que han servit per publicar cinc atles anatòmics fotogràfics d’aquestes espècies en editorials científiques de prestigi. “Gràcies a aquest projecte, gran part de les imatges obtingudes per fer aquests atles i per utilitzar-les en la nostra línia de recerca es comparteixen amb el públic”, destaca Potau. Tant la recopilació de dades com l’obtenció d’imatges són el resultat d’una col·laboració internacional multidisciplinària de docents, estudiants, artistes anatòmics i investigadors de tot el món.

Els materials proporcionats per VAP poden ser útils per a biòlegs evolutius, antropòlegs, veterinaris i anatomistes comparatius, i també per a estudiants, docents i públic en general. De fet, una característica important del projecte és la divulgació al públic no especialitzat, i en particular les comunitats que no solen ser el centre d’aquests projectes científics.

El web disposa d’un apartat amb recursos educatius que inclouen activitats per fer a classe. Aquests materials estan disponibles gratuïtament en castellà i anglès i es poden adaptar a diferents nivells d’ensenyament. Per garantir un accés més ampli de públic al contingut educatiu, el projecte inclou la creació d’una aplicació per a dispositius mòbils, així com guies divulgatives per involucrar veterinaris i comunitats rurals a l’Àfrica que tenen cura simis o que hi viuen a prop.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa