MonPlaneta
Una nova tecnologia millora molt l’edició genètica amb finalitats mèdiques
  • CA

Un equip de biòlegs de la Universitat de Califòrnia – San Diego, als Estats Units, ha anunciat a través d’un article a la revista ‘Science Advances’ el desenvolupament d’una nova tecnologia d’edició genètica que suposa una millora substancial respecte les emprades fins ara. Basada en la tecnologia CRISPR-Cas9, molt emprada fins ara, aquesta tècnica “tova” és més segura i podria corregir defectes genètics en el futur.

Un dels grans reptes de la medicina

La cura per a malalties genètiques és un dels grans reptes de la medicina, i durant els darrers anys s’han fet avenços molt importants que han dut esperança a milions de persones. No obstant això, la seguretat d’aquests mètodes continua sent una preocupació, i és per això que s’ha continuat estudiant per mirar de fer que les seves aplicacions siguin no només efectives sinó també segures. Així és com s’ha arribat a aquest mètode, que fa servir el sistema natural de reparació de l’ADN i pot suposar els fonaments de noves teràpies genètiques.

Seqüència d'ADN | Amy Taylor / Flickr
Seqüència d’ADN | Amy Taylor / Flickr

En molts casos, les persones amb malalties genètiques duen dues còpies mutades d’un mateix gen, heretades dels seus pares. Això vol dir que, sovint, la mutació d’un cromosoma tindrà una seqüència funcional a l’altre cromosoma, i es pot aprofitar la tecnologia CRISPR per explotar aquesta diferència. Així, el sistema natural de reparació d’ADN pot fer servir la variant sana per corregir la mutació un cop es “talla” lla seqüència mutada.

Resultats molt positius

En experiments amb mosques del vinagre, els investigadors van crear mosques amb els ulls totalment blancs però que, quan expressaven els efectes de l’ús de la nova versió de la tecnologia CRISPR-Cas9, hi apareixien taques vermelles, demostrant que la reparació havia funcionat. En provar-ho, van aconseguir entre un 50% i un 70% d’èxit, en comparació amb el 20-30% de mirar de reparar els dos cromosomes alhora, un mèoda que sovint causa mutacions en el gen que s’intenta reparar i també en altres.

Drosophila melanogaster, també coneguda com a mosca del vinagre o de la fruita | Wikimedia Commons
Drosophila melanogaster, també coneguda com a mosca del vinagre o de la fruita | Wikimedia Commons

Una nova via

Tot i que els investigadors no saben com funcionaria aquest mètode en aplicar-lo als humans i que potser s’hauria d’ajustar, si més no s’ha aconseguit demostrar que és un cami´que val la pena seguir i que avança en el desenvolupament i la millora d’aquesta tecnologia. Així, s’eliminen alguns dels principals obstacles de l’ús ‘tradicional” de la CRISPR-Cas9. A més, aquesta aproximació és molt més simple que l’anterior i té menys efectes secundaris. Així doncs, es continuarà investigant en aquest sentit per apropar-nos una mica més a una cura per al gran número de malalties i problemes d’origen genètic que afecten la població mundial.

Més notícies
Un mosquit del gènere Culex | Wikimedia Commons
Una nova eina d’edició genètica pot impedir que els mosquits transmetin malalties
La recerca es centra en els mosquits del gènere Culex, menys investigats però que són vectors de patògens perillosos
Calamar
Els calamars tenen una capacitat d’autoedició genètica desconeguda fins ara
Els científics descobreixen, per primer cop fora del nucli d'una cèl·lula animal, l'edició d'instruccions dels gens no només a les neurones sinó també als apèndixs que transmeten els impulsos elèctrics
Cadena d'ADN
L’edició genètica obre una nova porta per curar la SIDA i altres malalties de la sang
Uns científics xinesos han aconseguit modificar l'ADN de la medul·la d'un donant i aconseguir resistència parcial al VIH a un pacient
L'operació de trasplantament va durar vuit hores | University of Maryland School of Medicine
Trasplanten el cor d’un porc modificat genèticament a una persona
Aquesta operació pionera podria ser una porta a l'esperança per a milions de persones arreu del món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa