MonPlaneta
Els monjos medievals van registrar erupcions volcàniques d’arreu del món

Un equip internacional d’investigadors afirma que, sense voler, els monjos medievals van deixar als seus documents un registre de les principals erupcions volcàniques que hi va haver al món durant l’Edat Mitjana. En un article publicat a ‘Nature’, els científics han seguit cròniques dels segles XII i XIII tant d’Europa com de l’Orient Mitjà i les han comparat amb els registres de les columnes de gel i els anells dels arbres per posar dates exactes a algunes d’aquestes erupcions cataclísmiques, part d’un dels moments de més activitat geològica de la Terra.

Els volcans canvien com es veu la Lluna durant els eclipsis

Els investigadors van passar cinc anys estudiant centenars d’annals i cròniques buscant referències a eclipses totals de Lluna i al seu color. Normalment durant aquests fenomens la Lluna pren un color vermell perquè encara rep una mica de llum solar però, si hi ha hagut una erupció volcànica molt gran, hi pot haver tanta pols a l’estratosfera que gairebé la faci desaparèixer, un fet que també pot reduir les temperatures de la Terra i causar estralls entre els conreus, iniciant grans fams.

Gravat medieval que mostra dues persones observant un eclipsi lunar | Biblioteca Nacional de França
Gravat medieval que mostra dues persones observant un eclipsi lunar | Biblioteca Nacional de França

Un registre molt fidel i que serà molt útil a la ciència

A més dels fets de reis i papes, les guerres i els desastres naturals i les fams, els cronistes medievals també registraven els fenòmens celestes que ‘anunciaven’ aquestes calamitats. Gràcies a això, van deixar constància de 51 dels 64 eclipses totals de Lluna que hi va haver a Europa entre 1100 i 1300 i, a més, en cinc ocasions van deixar escrit que el nostre satèl·lit es veia estranyament fosc. Gràcies a això, i a la datació exacta que tenim dels eclipsis, s’ha pogut establir en quin moment aproximat van tenir lloc les erupcions, combinant aquests registres antics amb la ciència moderna. Un cop de mà inesperat dels cronistes de l’Edat Mitjana als investigadors d’avui, que miren de conèixer els secrets del nostre planeta i com ha canviat al llarg del temps.

Més notícies
Els eclipsis de sol han estat fenòmens envoltats de misteri al llarg de tota la història
Un eclipsi del segle V canvia com entenem la rotació de la Terra
Observat a Constantinoble l'any 418, segons el model actual no s'hauria pogut veure a la ciutat
El 'rover' Perseverance va captar aqueses imatges increïbles d'un eclipsi solar des de la superfície de Mart | NASA
La NASA grava en vídeo un eclipsi solar a Mart
Un dels seus satèl·lits va passar per davant de l'astre i el 'rover' Perseverance el va gravar en alta definició
L’eclipsi de Lluna més llarg d’aquest segle
El nostre planeta se situarà entre la Lluna i el Sol aquest divendres, produint un eclipsi que serà el de més durada de tot el segle XXI. Al mateix temps, Mart també es trobarà alineat i serà l'astre més brillant del cel
Fotografies d’un eclipsi solar preses al maig de 1854
Els germans Langenheim van fer una seqüència de vuit imatges que actualment es conserven al Museu Metropolità d'Art de Nova York

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa