MonPlaneta
L’eclipsi de Lluna més llarg d’aquest segle
  • CA
Fases d’un eclipsi de Lluna | Pexels

Durant el pleniluni d’aquest divendres, 27 de juliol, es produirà l’eclipsi de Lluna més llarg de tot el segle XXI. Tot i que els eclipsis d’aquest tipus, en què la Terra oculta totalment el seu satèl·lit de la llum solar, passen aproximadament una vegada cada any, en aquesta ocasió l’ombra del nostre planeta ocultarà totalment la Lluna durant 1 hora i 43 minuts. Això passarà perquè la Lluna serà prop del seu apogeu, el punt de la seva òrbita en què és més a prop de la Terra. La fase d’eclipsi parcial que tindrà lloc abans i després de l’eclipsi total es podrà veure durant una hora abans i una hora després. A Europa, l’eclipsi començarà abans que la Lluna aparegui per l’horitzó i, a la península Ibèrica, entrarà en la seva fase total just en aquest moment, en el que probablement serà un dels fenomens astronòmics més espectaculars que s’han observat durant els darrers anys.

Per a poder veure l’eclipsi, com és de suposar, no és necessari un telescopi ni cap altre instrument sinó, simplement, un lloc que tingui bona visibilitat cap a l’est, per poder veure sortir la lluna. L’eclipsi començarà a les 20:24 i entrarà en la seva fase total a les 21:30, coincidint amb el moment en què la Lluna apareixerà al nostre horitzó. A partir de les 23:13 la llum del sol començarà a il·luminar un altre cop la Lluna i l’eclipsi s’acabarà completament durant la matinada. Durant la fase total de l’eclipsi, la Lluna es veurà com un disc taronja o vermellós. Això és perquè, tot i trobar-se amagada dels raigs del Sol, la Lluna continuarà rebent-ne una part, que es reflecteix en l’atmosfera terrestre i torna a l’espai.

La Lluna, però, no serà l’únic astre que serà interessant d’observar durant aquesta nit de divendres. Alhora que la Terra es col·loca entre el Sol i la Lluna, Mart també estarà en fase d’oposició, és a dir, alineat amb la Terra i el Sol i a la menor distància a què pot estar de nosaltres. Durant l’eclipsi lunar se’l podrà veure una mica per sota de la lluna, i durant les properes setmanes serà l’astre més brillant del cel.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa