MonPlaneta
Descobreixen que una malaltia pulmonar greu és més severa en els homes

El sexe dels pacients de bronquièctasi, una malaltia pulmonar greu, és important a l’hora d’establir la seva gravetat. Això conclou un estudi liderat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques que ha analitzat les dades més de 2.000 pacients, dels quals dos terços eren dones. Es van tenir en compte diversos paràmetres per classificar el nivell de gravetat i es va arribar a la conclusió que les dones presenten uns índex de gravetat inferiors als dels homes.

Entre els paràmetres clínics emprats hi ha la funció pulmonar, els esputs, l’estat nutricional, la colonització per gèrmens més agressius o l’extensió radiològica de les bronquièctasis. Cal destacar, però que al grup dels homes hi havia més fumadors. També que es van veure diferències destacables en els paràmetres nutricionals, amb un índex de massa corporal més elevat en els homes. L’autora principal de l’estudi, la doctora Esther Barreiro, afirma que els resultats indiquen la necessitat de tenir en compte el sexe del pacient a l’hora de plantejar el seguiment de la malaltia. També destaca que l’estudi mostra que diversos paràmetres nutricionals i biomarcadors d’inflamació han de ser estudiats com a predictors potencials de l’evolució dels pacients.

Laboratori  | governortomwolf
Laboratori

Un segon estudi, també liderat per Barreiro, va analitzar les concentracions d’eosinòfils en sang, una cèl·lula del sistema immunitari present als pulmons com a reacció al procés inflamatori provocat per la bronquièctasi, de 906 pacients. Es va establir un llindar per dividir la mostra. Malgrat el que es pensava, els pacients amb concentracions més altes, un 70% del total, eren els que patien la malaltia de manera menys greu. La doctora afirma que és necessari caracteritzar millor els pacients per oferir estratègies personalitzades, sobretot en aquells amb concentracions baixes d’eosinòfils. Afegeix que cal tenir-ho en compte a l’hora d’escollir tractaments que tenen com a diana aquestes cèl·lules, per evitar que una disminució pugui empitjorar-ne l’estat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa