MonPlaneta
Els goril·les poden aprendre a vocalitzar per atraure l’atenció dels humans
  • CA

Un nou estudi, publicat a la revista ‘PLOS ONE’, revela que els goril·les poden aprendre sons nous i que tenen una capacitat de vocalització més gran del que es creia. En concret, sembla que alguns exemplars que viuen en captivitat són capaços de crear noves formes de vocalitzr amb l’objectiu d’atraure l’atenció dels seus cuidadors humans.

Un descobriment casual

Els investigadors van adonar-se per primera vegada d’aquest nou so concret, entre una tos i un esternut, al Zoo d’Atlanta, als Estats Units. En aquell moment els va fer molta gràcia, però era evident que aquests so destacava per sobre dels altres tant per com sonava com, també, per l’actitud dels goril·les, que obrien tant la boca que semblava que anessin a fer cant tirolès. A més, encara hi havia una altra característica: els goril·les només feien aquest so quan els cuidadors apareixien amb menjar.

En veure això, els investigadors van començar a fer proves, enregistrant vuit goril·les del zoo quan fora del seu tancat hi havia una galleda plena de raïm, un cuidador o un cuidador amb una galleda de raïm. Els resultats indiquen que els goril·les feien més aquest soroll quan tant el cuidador com el menjar eren davant seu. A més, també feien altres sorolls que atreuen l’atenció dels humans, com ara picar de mans, colpejar-se el pit o donar cops a la gàbia.

Goril·la
Els goril·les poden fer sons per cridar l’atenció dels humans i aconseguir el que volen

Els goril·les manipulen els seus cuidadors

Tot plegat, consideren els experts, deixa prou clar que la intenció dels animals en fer aquest soroll és demanar alguna cosa als seus cuidadors. A més, aquest comportament no és únic dels goril·les del Zoo d’Atlanta, sinó que un examen de 19 zoos dels Estats Units i el Canadà ha mostrat que n’hi ha més que fan exactament el mateix so i que no el van aprendre els uns dels altres perquè, segons s’ha comprovat, no s’han vist mai.

Així doncs, de moment no hi ha manera de saber com es va originar aquest so, tot i que és clar que un esternut-tos és especialment adient per cridar l’atenció d’un cuidador, ja que són mostres de malaltia i els fan un cas especial. Així doncs, si volen alguna cosa que no poden aconseguir per ells mateixos, poden fer servir la comunicació per manipular els humans i que els facin cas. Aquest descobriment pot ajudar a saber com es desenvolupa el llenguatge ja que, si bé un soroll com aquest no és un discurs, és un senyal que els goril·les podrien ser encara molt més del que semblen.

Més notícies
Cervell
Descobreixen per què el cervell humà es va fer més gran que el dels altres simis
Un interruptor molecular ha demostrat, en proves al laboratori, que es podrien fer cervells de simi més semblants als humans i a l'inrevés
La llengua materna té un efecte en la nostra habilitat per a la música | GDC
El cervell processa les frases de manera diferent segons la seva estructura
"El got és vermell" i "el got vermell" no causen el mateix patró de reacció a les neurones
Un ximpanzé ferit
Els ximpanzés intenten curar els seus amics, un possible senyal d’empatia
S'ha observat que agafen insectes i els apliquen a les ferides, com si fossin una medicina
Darrere dels bolets, i de la resta de fongs, hi podria haver uns éssers d'una enorme complexitat i amb un sistema de comunicació increïble
Un investigador afirma que ha descobert el llenguatge dels fongs
Ha aïllat fins a 50 'paraules' diferents en els impulsos elèctrics que transmeten

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa