MonPlaneta
Un estudi sobre l’envelliment suggereix maneres de revertir-lo

Un equip d’investigadors ha presentat els resultats de la seva darrera recerca sobre l’envelliment, feta en cinc animals tan diferents com són els humans, les mosques, les rates, els ratolins i els cucs. En un article publicat a la revista ‘Nature’, expliquen com han detectat un factor implicat en el declivi de les cèl·lules que, a més, suggereix maneres de revertir-lo. Una recerca que obre tota una nova àrea del coneixement de com i per què envellim.

Un aspecte molt poc investigat fins ara

És ben sabut que, a mesura que els animals es fan grans, hi ha tot de processos moleculars a l’interior de les cèl·lules que es fan menys precisos. Les mutacions genètiques es fan més habituals, el final dels cromosomes es trenca, escurçant-los… Fins ara, s’havien explorat molt els efectes de l’envelliment en l’expressió genètica però no tant en la transcripció, és a dir, el procés pel qual la informació genètica es copia de l’ADN a molècules d’ARN.

Dues cèl·lules després de dividir-se | Pixabay
Dues cèl·lules després de dividir-se | Pixabay

És per això que aquest equip d’investigadors ha analitzat els canvis en la transcripció en cinc organismes molt diferents, mesurant com canvia la velocitat a què l’enzim de la transcripció es mou a través de l’ADN mentre fa la còpia. L’enzim, anomenat Pol II, es fa més ràpid i menys precís amb el temps en totes les espècies analitzades, mostrant una causa comuna d’envelliment.

Trobant maneres d’alentir l’envelliment

Tenint en compte que se sap que la dieta i la inhibició de la senyalització de la insulina poden endarrerir l’envelliment i allargar la vida de molts animals, els investigadors van mirar si això tenia alguna relació amb la velocitat del Pol II, comprovant que, efectivament, feien que anés més lent i que els animals visquessin entre un 10% i un 20% més. Així doncs, la relació causal i la raó d’aquest alentiment de l’envelliment han estat demostrats clarament.

El principi del procés de mitosi d'una cèl·lula | Pixabay
El principi del procés de mitosi d’una cèl·lula | Pixabay

Pel que fa a l’acceleració de Pol II, els científics volien mirar si es podia explicar per canvis estructurals en la manera com l’ADN s’emmagatzema a l’interior de les cèl·lules. Per minimitzar l’espai que ocupa, els fils d’informació genètica formen ‘cabdells’ i, amb l’edat, cada cop n’hi ha menys, fent que el camí que recorre el Pol II sigui molt més fàcil i ràpid. De fet, quan els investigadors van promoure la formació d’aquests cabdells, es va observar un alentiment de l’envelliment.

Un avenç que pot ajudar en altres àmbits

Tot plegat, doncs, suposa un avenç molt important en la comprensió de l’envelliment i en les maneres com es podria frenar, mostrant com els mecanismes que el causen són els mateixos fins i tot en espècies molt diferents. Ara, es podrà explorar si el Pol II podria ser una diana terapèutica per fàrmacs per aturar l’envelliment. A més, els canvis en el procés de transcripció del Pol II s’han relacionat amb moltes malalties, inclosos càncers, de manera que alguns dels fàrmacs desenvolupats es podrien reutilitzar per veure quins efectes tenen en l’envelliment.

Més notícies
Reduir els factors de risc de demència té efectes positius durant tota la vida | Pixnio
L’estil de vida influeix més que l’edat en l’envelliment cognitiu
Modificar alguns hàbits ens pot ajudar a envellir amb molta millor qualitat de vida
Les imatges obtingudes per ressonància magnètica han permès relacionar les hiperintensitats de la substància blanca, l'envelliment biològic i el cerebral
Desvetllen la relació entre edat biològica i envelliment cerebral
Investigadors de l'Hospital del Mar estudien el paper de les hiperintensitats de la substància blanca
Els telèfons móbils són una de les principals fonts de llum blava a què estem exposats | ACN
Un excés de llum blava pot accelerar l’envelliment
Els experiments demostren que és així en les mosques i també podria els passar als humans
L'inflasoma NLRP3, 'l'interruptor' descobert pels científics
Troben l’interruptor que reverteix la inflamació crònica i molts efectes de l’envelliment
Aquest descobriment podria ajudar a trobar noves formes de combatre malalties com el Parkinson, l'Alzheimer, la diabetis i alguns càncers

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa