MonPlaneta
Descobreixen gairebé 200 vèrtebres humanes enfilades en pals al Perú
  • CA

Un equip d’investigadors ha anunciat el descobriment de gairebé 200 vèrtebres humanes enfilades en pals en un jaciment al Perú. Segons han explicat a la revista ‘Antiquity’, és la primera vegada que es troben proves d’aquest tipus de tractament dels morts a la regió. Els pals, datats entre 1450 i 1650, contenen cadascun les vèrtebres d’una sola persona.

La troballa s’ha fet a la vall de Chincha, al sud de la costa del Perú. Concretament, eren a grans tombes indígenes, anomenades “chullpas”, i que són de l’època de l’arribada dels castellans a Amèrica del Sud. Les an“alisis de les vèrtebres han revelat, també, que les vèrtebres són d’adults i persones joves. La datació indica que aquests enterraments es van fer durant uns anys en què la colonització va dur la fam i les epidèmies entre els indígenes, que es van veure delmats.

Vèrtebres enfilades en pals trobades al Perú | Antiquity
Vèrtebres enfilades en pals trobades al Perú | Antiquity

Per si això fos poc, alguns descobriments anteriors van revelar que centenars de tombes de la regió havien estat saquejades, probablement per europeus que volien recuperar l’or i la plata amb què podien haver estat enterrats els cadàvers. De fet, és possible que la pràctica d’enfilar les vèrtebres en bastons, que després eren insertats a la base dels cranis, fos una manera de restaurar en la mesura del possible l’aparença original dels cossos després d’un saqueig. La datació per carboni, que indica que les vèrtebres van ser enfilades després del primer enterrament dels cossos, dóna suport a aquesta teoria.

Així doncs, i tenint en compte la importància de la integritat dels cossos després de la mort en les cultures de la regió, aquesta podria haver estat la resposta a la destrucció de les tombes per part dels conqueridors. Una manera de mantenir les seves creences religioses i adaptar els seus rituals funeraris a una situació desesperada durant les darreres dècades d’existència de la seva cultura tal com havia estat abans de la “descoberta” d’Amèrica.

Més notícies
Les restes de l'antiga ciutat inca de Machu Picchu | Pixabay
Descobreixen noves restes a les ruïnes de Machu Picchu
Gràcies a l'ús de drons i làsers s'han pogut descobrir estructures amagades entre la vegetació de la selva
Els wari van governar una gran part de l'actual Perú molt abans que els inques | Wikimedia Commons
Cervesa amb al·lucinògens: el secret del primer imperi d’Amèrica del Sud
Els wari van governar les terres altes del Perú durant segles, molt abans que els inques
La mòmia chaclla trobada al Perú | Universidad Nacional Mayor de San Marcos
Descoberta al Perú una mòmia d’uns 1.000 anys, anterior als inques
Es trobava en posició fetal, lligada amb cordes i amb les mans tapant-li la cara
La fundació de Santiago (1888), obra de Pedro Francisco Lira Rencoret
La colonització europea d’Amèrica va causar tantes morts que va refredar la Terra
Milions d'hectàrees de camps de conreu abandonats van ser ocupats per nous boscos, augmentant la capacitat de captura de diòxid de carboni i contribuint a la Petita Edat de Gel

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa