Un professor retirat, David DiLaura, ha descobert que entre la seva biblioteca hi havia la còpia personal d’Isaac Newton d’un dels seus llibres, ‘Opticks’. Segons informa ‘Ars Technica’, aquest exemplar tan especial de l’obra d’un dels científics més importants de la història es vendrà properament a San Francisco (Estats Units) per un preu de 375.000 dòlars. Una suma enorme tenint en compte, a més, que la troballa ha estat casual.
Un exemplar que es considerava perdut
DiLaura estava repassant el seu fons documental sobre òptica quan es va adonar que el seu exemplar d”Opticks’, que havia comprat uns 20 anys enrere, havia estat la còpia del mateix Newton. Una circumstància molt poc habitual ja que, normalment, aquest tipus de còpies fa temps que han estat identificades i se sap qui n’és el propietari. En aquest cas, però, ningú no ho sabia, i el llibre es considerava perdut.

Tot i que normalment se’l recorda per les seves lleis de la gravitació, Isaac Newton també va ser molt important per les seves investigacions en la natura de la llum. De fet, ‘Opticks’ va ser el seu darrer tractat i una aportació molt important en aquest camp.
Identificat gràcies a un exlibris ocult
Després de la seva mort, la seva còpia del llibre va ser venuda juntament amb altres possessions a un tal John Huggins. Després de diverses herències, una part important d’aquesta col·lecció va ser venuda el 1920 i es va disgregar. En aquest cas, DiLaura es va adonar que la còpia era la de Newton quan va exposar l’exlibris que tenia a una llum molt potent i a veure que, a sota, n’hi havia un altre corresponent a Charles Huggins, fill de John Huggins, que va rebre la col·lecció de llibres com a regal del seu pare.