MonPlaneta
Dues llibretes perdudes de Charles Darwin tornen misteriosament a Cambridge
  • CA

Unes llibretes que havien estat propietat del naturalista Charles Darwin, una de les quals contenia el seu famós esbós de “l’arbre de la vida”, tot un esquema de la seva teoria de la selecció natural, tornen a ser a la Universitat de Cambridge (Anglaterra), en una recuperació tan inesperada com misteriosa vint anys després de la seva desaparició i amb fins i tot l’Interpol buscant-les.

La bibliotecària Jessica Gardner no es podia creure el que veia quan va trobar les llibretes desaparegudes de Darwin a la porta de la seva oficina | Stuart Palmer / Universitat de Cambridge

Una bossa de regal rosa

El passat dia 9 de març, les dues llibretes van aparèixer, embolicades en plàstic i en una bossa de regal de color rosa, a fora de l’oficina de la bibliotecària de la universitat, a la quarta planta d’un gran edifici que en té 17. Segons va explicar la mateixa institució a través d’un comunicat fet públic aquest dimarts, totes dues llibretes es troben en perfecte estat.

Sobre qui havia tingut els objectes fins aleshores, no se’n sap res més enllà d’un missatge, deixat juntament amb les llibretes, on posava “Bibliotecària, Bona Setmana Santa X”. La destinarària del missatge, Jessica Gardner, ha declarat que el seu “alleujament” en veure que les llibretes havien tornat i que estaven igual com la darrera vegada que s’havien vist és “profund i gairebé impossible d’expressar de manera adient”.

Al cap i a la fi, es tracta d’objectes cabdals a la història de la ciència. Els esbossos de l’arbre de la vida, sense anar més lluny, van ser fets per Darwin l’estiu de 1837, poc després del seu viatge en el vaixell Beagle i més de dues dècades abans que es publiqués “L’origen de les espècies”, un dels llibres més importants del coneixement humà. En aquells primers esbossos, sembla que Darwin, per primera vegada, va pensar que les espècies podien canviar o adaptar-se a través de les generacions.

“L’arbre de la vida” és l’origen d’una de les revolucions científiques més importants de la història de la humanitat | Stuart Palmer / Universitat de Cambridge

La investigació continua

Malgrat el retorn de les llibretes, la investigació policial no s’ha aturat. Pel que se’n sap, van ser tretes de la zona protegida de la Col·lecció Especial de la biblioteca el setembre del 2000 per fer-hi fotografies però, el gener de 2001, es va comprovar que no hi havien tornat. Alguns bibliotecaris donaven per fet que s’havien perdut perquè, amb 10 milions d’articles al magatzem, era més que possible. Després d’un inventari a fons el 2020, però, va quedar clar que no hi eren.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa