MonPlaneta
Descobreixen com eren els primers animals amb esquelet
  • CA

Gràcies al descobriment d’uns fòssils extraordinàriament ben preservats, un equip d’investigadors ha aconseguit resoldre un dels grans misteris de l’evolució: com eren els primers animals amb esquelet. En un article publicat a la revista ‘Proceedings of the Royal Society B’, els científics exposen els resultats de l’anàlisi d’aquestes restes, trobades a la provincia de Yunnan, a la Xina.

Una aparició sobtada i misteriosa

L’aparició dels animals amb esquelets durs es va produir, sembla, d’una manera rapidíssima fa entre 550 i 520 milions d’anys, durant l’anomenada explosió cambriana. La majoria del que ha quedat d’aquests animals són essencialment tubs buits de mida reduïda, de manera que saber com eren aquells éssers era pràcticament impossible. Sense cap conservació de teixits tous, de fet, ni tan sols era possible relacionar-los amb cap grup d’animals existent a dia d’avui.

La bona preservació dels fòssils ha permès veure com eren els teixits tous d'aquests animals | Universitat d'Oxford
La bona preservació dels fòssils ha permès veure com eren els teixits tous d’aquests animals | Universitat d’Oxford

Aquí és un rau la importància d’aquesta nova col·lecció de fòssils de fa 514 milions d’anys, que inclou quatre exemplars de l’espècie Gangtoucunia aspera amb els teixits tous intactes, inclosos els intestins i la boca. Així s’ha pogut saber que al voltant de la boca hi tenien un anell de tentacles d’uns 5mm de llargada que segurament els servien per alimentar-se, o que el seu intestí estava tancat i dividit en cavitats internes que ocupaven tota la llargada del tub.

Possibles parents actuals

A dia d’avui, els únics animals amb aquestes característiques són les meduses, les anèmones i altres éssers semblants, els anomenats cnidaris. Així doncs, sembla que uns organismes com aquests van ser els primers, o si més no entre els primers, de desenvolupar esquelets durs. De fet, s’assemblen a alguns pòlips de medusa, la fase del seu desenvolupament en què no neden sinó que es troben anclats a una superfície.

Aquest dibuix permet veure exactament què han observat els científics a les restes fòssils | Universitat d'Oxford
Aquest dibuix permet veure exactament què han observat els científics a les restes fòssils | Universitat d’Oxford

Un dels dubtes que obre aquest descobriment, però, és que d’anàlisi dels fòssils deixa clar que els Gangtoucunia no eren parents dels anèl·lids actuals, com ara els cucs de terra, com apuntava un estudi recent fet pel mateix equip i que, entre les seves conclusions, apuntava que els primers avantpassats comuns de tres grans grups d’animals en provenien. En aquest cas, de fet, l’animal sembla més emparentat amb els cnidaris, l’embrancament que inclou les meduses, els coralls i les anèmones.

Més notícies
Representació artística de l'Ikaria
Descobert l’avantpassat més antic que es coneix de tots els animals de la Terra
Una mena de cuc que vivia a l'actual Austràlia fa més de 550 milions d'anys és el bilateri més antic que s'ha trobat mai
Trilobite conservat en pirita
Els trilobits respiraven per les cames, un descobriment insòlit
Aquests animals, de fa 450 milions d'anys, tenien uns òrgans respiratoris sorpenentment sofisticats que els penjaven de les "cuixes"
L'animal descobert al Canadà i que va viure fa 500 milions d'anys | Royal Ontario Museum
Troben les restes d’un animal gegant i molt estrany que va viure fa 500 milions d’anys
El 'Titanokorys gainesi' va viure al Cambrià, quan van aparèixer els avantpassats de la majoria de la fauna moderna
Fòssil de dickinsonia
Descobert l’animal més antic del món
El dickinsonia va viure fa 558 milions d'anys i ha estat descobert gràcies a les molècules de greix que queden als fòssils

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa