Aquest passat dilluns, les autoritats egípcies van anunciar el descobriment de 250 sarcòfags de 2.500 anys d’antiguitat. Una troballa excepcional feta a la necròpoli de Saqqara, una de les més importants de l’Antic Egipte. A més, també s’han descobert altres objectes, com ars 150 figures de bronze i estris de tot tipus, entre els quals hi ha una col·lecció de cosmètics.

Sacròfags, mòmies i un fragment del Llibre dels Morts
Els taüts, de fusta pintada i amb les mòmies encara al seu interior, han estat localitzats en pous funeraris. Pel que fa a les figures de bronze, que representen diverses deïtats del panteó egipci com ara Osiris, Bastet o Anubis, eren a l’interior d’una arca també de bronze. Entre elles en destaca una representació d’un home que, per bé que no té cap, es creu que correspon a l’enginyer Imhotep, que va dissenyar la piràmide esgraonada de la mateixa Saqqara.
Els descobriments, però, no s’acaben aquí. A dins d’un dels sarcòfags s’hi ha trobat un papir, en escriptura jeroglífica, que es creu que conté fragments del famós Llibre dels Morts i que, en aquests moments, està sent analitzat per tal de confirmar-ho. Un altre objecte que s’uneix a aquesta sèrie de restes que poden ajudar a augmentar el coneixement sobre la vida, la societat i la cultura de l’egipte faraònic.

Una col·lecció pel nou Gran Museu Egipci
En una roda de premsa que va tenir lloc a El Caire, el màxim responsable del Consell d’Antiguitats del país, Mustafà Waziri, va explicar que les troballes s’havien trobat al Bubasteion, un conjunt de temples batejat en honor a la deessa gata Bubastis o Bastet i que daten de l’època ptolemaica i romana de la necròpoli de Saqqara.
Allà, un equip que treballa al jaciment des de 2018 ha trobat túnels subterranis amb sarcòfags pintats i que contenien mòmies humanes molt ben conservades, a més dels artefactes de bronze esmentats. És, de fet, el lot d’artefactes antics més gran que s’ha trobat mai a Bubasteion. Aquests objectes seran duts al Gran Museu Egipci que, abans que s’acabi l’any, es preveu que sigui inaugurat a Gizeh, on hi ha les piràmides més famoses del país.
Pel que fa a Saqqara, situada a 30km del Caire i a 20 de Gizeh, era la necròpoli més important de Memfis, l’antiga capital d’Egipte, i s’hi van fer enterraments des de la Dinastia I, aproximadament l’any 3.100 abans de Crist, fins ben entrat el segle VI.