MonPlaneta
Un satèl·lit, primer pas per construir una base entre la Terra i la Lluna
  • CA

Un satèl·lit minúscul dels anomenats CubeSat, que té la mida d’un microones i pesa uns 25 quilos, serà emprat per provar una òrbita el·líptica al voltant de la Lluna on es podria construir la Gateway, l’estació espacial entre la Terra i la Lluna de la NASA. Anomenada òrbita halo gairebé rectilínia, aquesta òrbita, molt allargada, dóna estabilitat per a missions llargues sense requerir gaire energia i, en aquest cas, es troba al punt d’equilibri entre les gravetats de la Terra i la Lluna.

Primera prova en una nova òrbita

El llançament havia de tenir lloc aquest dilluns però, finalment, ha estat endarrerit fins aquest dimarts per comprovar alguns dels sistemes. Un cop surti cap a l’espai, però, la missió CAPSTONE, com se l’ha anomenat, arribarà al punt d’òrbita al cap de tres mesos i s’hi passarà sis més, recollint dades sobre l’energia i la propulsió que necessitaria la Gateway per mantenir-s’hi. A més, també provarà com funciona la comunicació amb la Terra des d’aquesta òrbita, que dóna una vista clara de la Terra i, alhora, dóna cobertura al pol sud lunar, on s’espera que aterri la primera missió Artemis el 2025.

Reproducció artística del CubeSat orbitant la Lluna en la missió CAPSTONE | NASA
Reproducció artística del CubeSat orbitant la Lluna en la missió CAPSTONE | NASA

Comprovant sistemes útils per a futures missions

Per dur a terme la seva missió, el CubeSat comptarà amb l’ajuda del Lunar Reconnaissance Orbit, que fa 13 anys que orbita la Lluna i amb qui es podrà comunicar perquè els equips de terra ferma puguin mesurar la distància entre ells. A més, així la missió CAPSTONE podrà provar el seu software de navegació i posicionament autònoms que, si funcionen, podrien ser emprats per naus futures sense necessitat de seguiment i posicionament des de la Terra.

Així, aquesta missió no només serà útil per a la base Gateway sinó també per a altres projectes de la NASA com la nau Orion o el nou Sistema d’Aterratge Humà, que faran servir les dades obtingudes per validar els seus models. Tot plegat gràcies a una nau petitíssima i de baix cost que permet fer proves i córrer riscos que d’una altra manera serien impossibles.

Més notícies
Un impacte gegantí va canviar completament la fisonomia de la Lluna durant la formació del Sistema Solar
Troben una nova explicació a la diferència entre les cares de la Lluna
D'ençà que se'n va veure la part oculta, les característiques de tots dos cantons han intrigat els científics
La sonda Chang'e 4 poca estona abans d'aterrar a la cara oculta de la Lluna
La Lluna té dipòsits de CO2 sòlid que poden ajudar a colonitzar-la
Es podria fer servir per fer combustible o altres materials útils per a matenir una presència permanent al satèl·lit
La sonda Chang'e 4 poca estona abans d'aterrar a la cara oculta de la Lluna
La Xina es prepara per a una missió tripulada a la Lluna
El gegant asiàtic espera aconseguir-ho l'any 2030 i prem l'accelerador de la cursa espacial
Un ascensor fins la Lluna podria ser fàcil de fer i costar només 1.000 milions d’euros
Dos estudiants publiquen un treball on confirmen que seria possible construir-lo amb la tecnologia disponible a dia d'avui, ressuscitant un projecte que havia quedat confinat a la ciència-ficció

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa