MonPlaneta
Rússia enviarà una nau de rescat a l’Estació Espacial Internacional
  • CA

L’agència espacial russa, Roscosmos, finalment enviarà una nau de rescat a l’Estació Espacial Internacional (ISS) per fer tornar els cosmonautes Sergei Prokopiev i Dmitri Petelin i l’astronauta de la NASA Frank Rubio. La càpsula Soyuz que hi ha acoblada a la plataforma orbital, la MS-22, no es considera segura per dur-los a la Terra després que, el passat 14 de desembre, experimentés una fuita de refrigerant.

Segons els plans que ha detallat Roscosmos, la MS-22 es desacoblarà i tornarà a la Terra sense tripulació entre una i dues setmanes després de l’arribada de la seva substituta, la Soyuz MS-23, que s’espera que surti cap a l’ISS el proper 20 de febrer. Entremig, part de l’equipament i els efectes personals dels tripulants seran traslladats d’una nau a l’altra.

La fuita de la nau Soyuz s'ha pogut veure clarament en la retransmissió del que havia de ser el passeig espacial | NASA
La fuita de la nau Soyuz es va veure clarament en la retransmissió del que havia de ser un passeig espacial | NASA

Investigació conjunta amb la NASA

D’ençà que es va produir la fuita de refrigerant, l’agència espacial russa ha treballat conjuntament amb la NASA per conèixer exactament quin era el problema que havia patit la nau Soyuz i analitzant en quin estat es trobava. Finalment, es va concloure que la càpsula no és prou segura com per tornar els dos cosmonautes i l’astronauta a la Terra ja que, amb la pèrdua de refrigerant, la cabina podria assolir nivells perillosos de temperatura i d’humitat, especialment durant la reentrada.

Pel que fa a l’origen de la fuita, els experts han arribat a la conclusió que un dels conductes del radiador de la Soyuz va rebre l’impacte d’un micrometeorit, un fragment de roca minúscul que hi va fer un forat de menys d’un mil·límetre de diàmetre, suficient com per causar una fuita com la que es va observar el passat mes de desembre.

La Soyuz està sent examinada per veure si la fruita suposa un problema per al seu funcionament | NASA
La Soyuz ha estat examinada per veure si la fruita suposava un problema per al seu funcionament | NASA

Alteracions al calendari de l’ISS

Tot plegat, és clar, ha alterat el calendari de l’ISS. La MS-23, la nau de rescat, estava preparada per dur-hi els cosmonautes Oleg Kononenko i Nikolai Chub i l’astronauta Loral O’Hara a mitjans de març. Ara, en canvi, es farà servir per fer tornar els tripulants actuals de la plataforma orbital, endarrerint les operacions que s’havien planificat.

Malgrat aquests problemes, però, sembla que Prokopiev, Petelin i Rubio es troben perfectament, esperant l’arribada del vehicle que els ha de dur de tornada a casa.

Més notícies
L'Estació Espacial Internacional | NASA
Rússia vol deixar l’Estació Espacial Internacional el 2024
El cap de Roscosmos afirma que volen construir una plataforma pròpia
L'astronauta Samantha Cristoforetti amb aigua a l'interior de l'Estació Espacial Internacional
Els viatges espacials augmenten el risc de càncer i problemes de cor
En són responsables algunes mutacions a l'ADN atribuïdes a la radiació de l'espai
La càpsula Orion de la missió Artemis I en el moment d'amarar a l'oceà Pacífic | NASA
L’Orion torna a la Terra i posa fi a la missió Artemis I de la NASA
La nova nau nord-americana completa amb èxit el seu viatge de gairebé un mes, que l'ha dut fins a la Lluna
L'Estació Espacial Tiangong ja està completada i té un munt d'experiments científics programats | Shujianyang (Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0)
L’estació espacial de la Xina ja està acabada
Durant una dècada s'hi volen fer més de 1.000 experiments científics

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa