MonPlaneta
L’Orion torna a la Terra i posa fi a la missió Artemis I de la NASA
  • CA

La càpsula Orion de la NASA va tornar a la Terra aquest diumenge al vespre, posant fi a la missió Artemis I. La nova nau de l’agència espacial nord-americana, doncs, ha aconseguit completar amb èxit el seu viatge, que ha durat gairebé un mes i que l’ha dut fins a la Lluna i de tornada al nostre planeta.

El mòdul va caure a l’oceà Pacífic després de reentrar a l’atmosfera terrestre, frenat per un seguit de paracaigudes. Si bé aquesta primera prova no era tripulada, la NASA espera començar a provar d’enviar humans a l’espai amb la càpsula Orion ben aviat, probablement el 2024. Els grans objectius del programa Artemis, de fet, són tornar a dur persones a la Lluna entre el 2025 i el 2026 i, fins i tot, mirar d’establir-hi presència humana de llarga durada abans de 2030.

L’Orion va ser llançada amb el nou coet SLS i, un cop fora de la Terra, es va dirigir cap a la Lluna, objectiu de la missió Artemis I | NASA

Una passa molt important per tornar a la Lluna

Així, el nou gran programa de l’agència espacial nord-americana ha fet una primera passa molt important per recuperar l’esperit del programa Apol·lo, de què ara justament fa 50 anys de la darrera missió, l’Apol·lo XVII, que va dur humans a la Lluna per darrera vegada. Segons l’administrador de la NASA, Bill Nelson, aquest cop l’objectiu de tornar al nostre satèl·lit és “per viure, per treballar, per inventar, per crear, per anar cap al cosmos i explorar més”.

Un moment crític

La reentrada a l’atmosfera és un dels moments més delicats de qualsevol missió espacial. En el cas dels vehicles que venen de la Lluna, la velocitat a què es profueix el primer contacte és a uns 40.000 km/h. Així doncs, per resistir la pressió de l’aire i les temperatures, que arriben a gairebé 3.000ºC, calen escuts tèrmics molt forts. La de l’Orion, en aquesta ocasió, ha demostrat que compleix la seva missió.

Imatge promocional d'un Starship a la Lluna | SpaceX
El polèmic Elon Musk va rebre l’encàrrec de desenvolupar el Starship, el sistema d’aterratge de les missions Artemis a la Lluna | SpaceX

L’inici d’un programa que tornarà la humanitat a la Lluna

Un cop arribada a l’aigua, la NASA va recuperar la càpsula per tal de continuar les anàlisis de com havia anat el viatge. L’Agència Espacial Europea, que va contribuir amb el mòdul de servei i el de propulsió de l’Orion, també va observar atentament la reentrada, ja que la seva participació al programa Artemis li assegura que, en el futur, el seus astronautes compartiran la nau amb els nord-americans.

El tercer participant en aquest programa és, de moment, el polèmic multimilionari Elon Musk, a qui la NASA va encarregar el sistema d’aterratge per a la missió Artemis III que, previsiblement, hauria de ser la primera que tornés a dur persones a la Lluna. Aquest sistema, l’anomenat Starship, hauria de fer el seu primer vol durant els propers mesos.

Més notícies
El coet SLS muntat per primera vegada | NASA
Primeres imatges del nou megacoet de la NASA
L'agència ha acabat de muntar el primer dels SLS, amb què volen tornar a caminar per la Lluna d'aquí pocs anys
El coet Starship en el moment del seu llançament | SpaceX
El nou prototip del coet Starship de SpaceX aconsegueix enlairar-se i aterrar amb èxit
Tot i els accidents amb les proves anteriors, l'èxit d'aquesta obre una nova etapa per a l'empresa d'Elon Musk
El Lunar Flashlight examinarà el Pol Sud de la Lluna distingint les zones de roca de les que estan cobertes de gel | NASA / JPL
Un petit satèl·lit farà un mapa dels dipòsits de gel del sud de la Lluna
El Lunar Flashlight suposa una altra passa cap a l'establiment d'una base autònoma al satèl·lit
Aquest descobriment pot haver eliminat un dels principals impediments per a la colonització de la Lluna | Agència Espacial Europea
La Lluna té fosses i coves amb temperatures perfectes per a la vida
Aquests indrets, a uns 17ºC, poden ser ideals per construir-hi habitatges humans permanents

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa