MonPlaneta
Un nou telescopi podrà detectar les col·lisions d’estrelles de neutrons
  • CA

Gràcies a un nou telescopi, els astrònoms podran buscar i detectar les col·lisions entre estrelles de neutrons, un fenomen que fins ara només s’havia pogut observar per casualitat. El Gravitational Wave Optical Transient Observer (GOTO), construït pel Regne Unit a l’illa de La Palma (Illes Canàries) cercarà sistemàticament aquests xocs, que podrien ser claus per millorar la nostra comprensió de l’univers, tal com explica la cadena britànica BBC a la seva pàgina web.

Les estrelles de neutrons són el nucli col·lapsat d’estrelles que havien estat enormement massives i són els objectes coneguts més densos de l’univers a part dels forats negres. Les col·lisions entre aquests cossos, a més, podrien haver estat l’origen dels metalls pesants que hi ha a les estrelles com el Sol i als planetes com la Terra, com ara l’or, la plata, el platí i l’urani, entre d’altres.

El telescopi GOTO durant la nit, a l'illa de La Palma | GOTO
El telescopi GOTO durant la nit, a l’illa de La Palma | GOTO

Dues bateries de telescopis

El primer xoc d’aquest tipus va ser observat per casualitat l’any 2017 però, com que la llum que emeten només és visible durant unes quantes hores, dos dies com a molt, són difícils de buscar. I aquí és on entra el nou telescopi GOTO, que examinarà el cel buscant aquests fenòmens per veure amb detall què passa al seu interior.

Situat al cim d’una muntanya i equipat amb una dotzena d’instruments, té dues cúpules bessones amb una bateria de vuit telescopis cadascuna, una forma que recorda al d’un llançacoets. Aquestes bateries giren ràpidament en vertical i horitzontal per cobrir en poca estona cada racó del cel.

Les cúpules bessones del telescopi GOTO, a l'illa de La Palma | GOTO
Les cúpules bessones del telescopi GOTO, a l’illa de La Palma | GOTO

Uns xocs fugaços però molt importants

Quan dues estrelles de neutrons xoquen, no només emet una llum molt intensa sinó també unes ones de xoc molt poderoses que s’escampen per tot l’univers i que, encara que no ens n’adonem, fins i tot sacsegen els àtoms de què estem formats tots nosaltres. Unes ones gravitacionals que distorsionen l’espai i que, quan el GOTO detecta, es posa en marxa per buscar-ne l’origen.

Els operadors del telescopi esperen poder fer-ho en cosa d’hores o fins i tot minuts després de la detecció de les ones gravitacionals. El GOTO fa fotografies del cel a què després es retiren digitalment les estrelles, planetes i galàxies que ja hi eren el dia anterior. Així, les que queden podrien ser estrelles de neutrons xocant.

Un cop detectada una col·lisió, els astrònoms del GOTO avisaran a altres telescopis del món, més potents, perquè observin la col·lisió i en donin molta més informació, obtenint-ne imatges amb més detall i a través de moltes longituds d’ona diferents. Així, es podran conèixer tots els fenòmens físics que tenen lloc al seu interior, que es troben entre els més extrems de l’univers i que, precisament per això, ens poden explicar coses del cosmos que no podríem entendre de cap altra manera.

Més notícies
Restes d'una supernova | NASA
Descobreixen un nou tipus de supernova, provocat per la col·lisió amb una estrella morta
Les teories afirmaven que aquest fenomen es podia produir però fins ara mai no s'havia pogut observar
Un forat negre absorbint massa d'una estrella de neutrons | University College London
Detecten per primera vegada com un forat negre i una estrella de neutrons es fusionen
Les universitats de Barcelona, València, les Illes Balears i l'Institut d'Altes Energies de Barcelona han participat en aquesta recerca
Les forces gravitatòries d'un forat negre poden acabar estripant completament una estrella | NASA/CXC/M. Weiss
Analitzen el destí final d’una estrella estripada per un forat negre
Va ser observada per primera vegada el 2019 i des d'aleshores ha estat estudiada a fons
Imatge de la Via Làctia amb la zona on es troba l'estrella antiga indicada en groc
Descobreixen una de les estrelles més antigues de l’Univers
Amb 13.500 milions d'anys d'antiguitat, els astrònoms afirmen que la majoria dels materials que la formen provenen directament del Big Bang

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa