MonPlaneta
La NASA entrena astronautes per anar a la Lluna per primer cop en 51 anys

Per primera vegada en 51 anys, la NASA està entrenant astronautes per anar a la Lluna. Els quatre escollits per formar per a ser la dotació de la missió Artemis II, la primera que durà humans a prop del satèl·lit des de 1972, passaran els propers 18 mesos preparant-se per a un viatge que, si tot va bé, serà o bé a finals de 2024 o a principis de 2025.

Conèixer la càpsula com el palmell de la mà

Tal com explica un article publicat a ‘Ars Technica’, la tripulació farà classes teòriques i vols en avió i en simuladors, amb instructors que els donaran tota la informació necessària per tenir èxit en la seva missió. Així, per exemple, podran aprendre com avaluar i superar algun dels problemes que poden trobar-se a l’espai i que, sense la preparació necessària, podrien escurçar el seu viatge o, directament, matar-los a tots.

El coet SLS, amb la càpsula Orion, ja és a la plataforma de llançament esperant que comenci la missió Artemis I | NASA
El coet SLS, amb la càpsula Orion,a la plataforma de llançament esperant que comencés la missió Artemis I | NASA

Un programa d’entrenament complet i per a tothom

És per això que, més enllà de l’aprenentatge teòric, el comandant Reid Wiseman, el pilot Victor Glover, l’especialista Christina Koch i l’astronauta canadenc Jeremy Hansen passaran tant de temps com puguin immersos en reproduccions de la nau que els ha de dur a la Lluna, per tal que la dominin com el palmell de la mà. Així, si bé durant el juny i el juliol han rebut els fonaments teòrics de la missió i l’equipament amb què hauran de treballar, en endavant la part pràctica serà la més important.

La missió Artemis II durarà uns 10 dies. El primer pas serà el llançament des de cap Canaveral que, gràcies al nou coet SLS, durà la càpsula Orion on seran els tripulants fins a l’òrbita terrestre. A partir d’allà, un cop comprovat el funcionament de tots els sistemes, es dirigiran cap a la Lluna en una trajectòria que aprofitarà la gravetat de la Terra per poder tornar a casa. Així, després de fer una volta a la Lluna, començaran el viatge de retorn. Una missió ràpida però que, depenent de la posició de la Lluna a l’òrbita, els podria convertir en els humans que han estat més lluny del nostre planeta.

L’entrenament i les proves dels propers mesos, és clar, no seran només per als astronautes sinó també per als treballadors de control de missió de Houston, que participaran en les mateixes simulacions juntament amb la tripulació de l’Artemis II per tal que es coneguin bé i treballin plegats les rutines essencials en què tots ells hauran de participar. A més, properament, també és possible que la tripulació vagi a San Diego, a conèixer l’equip de recuperació de l’Armada dels Estats Units que els estarà esperant quan, si tot va bé, tornin a casa i la seva càpsula caigui a l’oceà Pacífic.

Model d'una nau Orion | NASA
Model d’una nau Orion | NASA

L’objectiu, tornar a trepitjar la Lluna amb l’Artemis III

Després de la missió Artemis II, serà el torn de l’Artemis III, que tindrà l’objectiu, aquest cop sí, de tornar a dur humans a la superfície lunar. En aquest cas, però, la càpsula Orion s’hauria d’acoblar amb un vehicle d’aterratge comercial, derivat del coet Starship de SpaceX, per tal que dos astronautes puguin allunar i sortir de la nau a prop del Pol Sud del nostre satèl·lit. Si la missió és un èxit, la NASA té l’objectiu que els viatges a la Lluna es converteixin en anuals.

Una visita molt especial

Abans de l’inici de l’entrenament de l’Artemis II, els astronautes van rebre la visita de Charlie Duke, que va ser a la Lluna l’abril de 1972, durant la missió Apol·lo 16. Amb 87 anys, és una de les 4 persones que queden vives de les que van caminar per la Lluna entre els anys 60 i 70 del segle passat. Segons va declarar a ‘Ars Technica’, la trobada va ser emocionant, i va poder veure les dificultats que tindran i també els avantatges i inconvenients respecte la missió de què fa formar part. Pel que diu, hi ha “molta més tecnologia de la que teníem, però [la nau] també és molt més grossa”.

Més notícies
Aquest descobriment pot haver eliminat un dels principals impediments per a la colonització de la Lluna | Agència Espacial Europea

La Lluna té fosses i coves amb temperatures perfectes per a la vida

Aquests indrets, a uns 17ºC, poden ser ideals per construir-hi habitatges humans permanents
La colonització de la Lluna també requerirà crear una manera pròpia de comptar el pas del temps | SpaceX

La Lluna necessita una manera pròpia de comptar el pas del temps

La colonització del satèl·lit farà necessaris rellotges atòmics i una durada diferent dels dies i les hores
Primera imatge de la cara oculta de la Lluna enviada per la sonda Chang'e 4

La Lluna té quantitats enormes d’aigua atrapada dins de petits cristalls

Aquest descobriment pot ser molt important per a la colonització del satèl·lit
La càpsula Orion de la missió Artemis I en el moment d'amarar a l'oceà Pacífic | NASA

L’Orion torna a la Terra i posa fi a la missió Artemis I de la NASA

La nova nau nord-americana completa amb èxit el seu viatge de gairebé un mes, que l'ha dut fins a la Lluna

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa