La NASA va anunciar aquest dijous a través d’un comunicat que havia aconseguit restablir la comunicació amb el satèl·lit CAPSTONE, després d’un ensurt que havia fet perillar el futur d’aquesta missió importantíssima, que es considera el primer pas per a la construcció d’una estació orbital entre la Terra i la Lluna.
El CAPSTONE va perdre el contacte amb la Terra
El passat dimarts, la Xarxa de l’Espai Profund (DSN) del petit satèl·lit CubeSat de la missió CAPSTONE, que va ser llançat dilluns en un viatge a la Lluna que havia de durar quatre mesos, va deixar de rebre els missatges que li arribaven de la Terra. El DSN és la xarxa d’antenes de ràdio de la NASA que permet a les seves naus espacials, i també a algunes que orbiten la Terra, comunicar-se amb la superfície del nostre planeta.
Els problemes de connexió amb CAPSTONE van fer que el control de missió endarrerís la primera correcció de la trajectòria del satèl·lit, que s’havia de dur a terme el passat dia 5 i que havia de ser el principi de diverses correccions més que la posessin en l’òrbita correcta al voltant de la Lluna. CAPSTONE, de fet, significa Experiment d’Operacions i Navegació de la Tecnologia del Sistema Autònom de Posicionament Cislunar i, per tant, aquesta part de la missió era el centre dels seus objectius.

Un objectiu molt ambiciós
Després de deixar l’òrbita de la Terra, CAPSTONE va començar a carregar les bateries fent servir plaques solars i esperava rebre la correció de trajectòria quan es va perdre la connexió amb la Terra. D’ara endavant, comptarà amb la seva pròpia propulsió i la que li doni la gravetat del Sol per continuar el seu viatge.
L’objectiu d’aquest CubeSat és entrar en una òrbita elongada al voltant de la Lluna, on passarà sis mesos duent a terme recerca. Així, cada set dies, el CAPSTONE passarà a poc més de 1.600 quilòmetres d’un dels pols de la Lluna i a 70.000 de l’altre en cada passada. S’espera que el satèl·lit mantingui aquesta òrbita com a primera passa per a la construcció de la Gateway, el post d’avançada lunar que la NASA vol construir perquè serveixi per facilitar els viatges entre la Terra i la Lluna.
A més d’això, el satèl·lit també ha de provar les seves capacitats de comunicació, ja que la seva òrbita li permet veure la Terra i, alhora, donar cobertura al pol sud de la Lluna, l’indret on, el 2025, s’espera que aterrin els astronautes nord-americans de la missió Artemis. Alhora també es comunica amb el Lunar Reconnaissance Orbiter de la NASA, un satèl·lit que fa 13 anys que orbita la Lluna i que servirà com a punt de referència per calcular-ne la posició en cada moment.