MonPlaneta
Una empresa vol dur una nau a la Lluna aquest mateix any
  • CA

La companyia nord-americana Astrobotic ha presentat el seu mòdul lunar robòtic, que es troba gairebé acabat i que podria ser enviat al nostre satèl·lit aquest mateix any. Si ho fes i tingués èxit, seria la primera nau d’una empresa privada a aconseguir-ho, i tindria la porta oberta a aconseguir contractes d’agències espacials per dur mercaderies a la superfície del nostre satèl·lit.

La recta final d’una llarga cursa

El ‘lander’, anomenat Peregrine, té aproximadament la mida d’una nevera, amb cinc motors que li haurien de permetre navegar per l’espai i baixar fins a tocar la superfície de la Lluna. Al seu interior, té compartiments tant per dur-hi carregaments com per, segons el que vulguin els clients, fer experiments sobre l’entorn lunar.

El Peregrine ha estat presentat tot i que, com es pot veure, encara li falten algunes parts | Astrobotic

Astrobotic no és l’única empresa que vol ser la primera a arribar a la Lluna, però sí que és la que duu l’avantatge. L’altra, la també nord-americana Intuitive Machines, està construint el seu mòdul, però de moment no se’n té tanta informació. Totes dues empreses han rebut contractes milionaris de la NASA pel desenvolupament dels seus projectes com a part del programa Artemis, que vol tornar a posar astronautes a la Lluna com més aviat millor.

Tot i que el disseny sembla complet, al Peregrine encara li falten algunes parts que cal afegir, com ara els propulsors, plaques solars i contenidors de combustible. Tot i això, després de quinze anys de desenvolupament, Astrobotic se sent amb prou confiança com per presentar l’aparell i anunciar que, ben aviat, estarà a punt per anar a la Lluna.

El segon intent després del fracàs israelià

En aquest llançament, s’espera que el Peregrine dugui 24 carregaments, entre instruments de la NASA, un vehicle d’exploració construit per estudiants universitaris, un altre de l’agència espacial mexicana i algunes excentricitats, com ara un Bitcoin. Si ho aconseguís, superaria el primer intent d’una companyia privada, el de la nau israeliana Beresheet, que el 2019 es va estavellar, perdent tant la seva Biblioteca Lunar com els tardígrads que transportava i que van morir en l’impacte.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa