MonPlaneta
La NASA comparteix una imatge preciosa d’una posta de sol a Mart
  • CA

El vehicle d’exploració Curiosity de la NASA és conegut perquè fa més de 10 anys que viatja per la superfície de Mart buscant pistes que expliquin com era el planeta fa milers de milions d’anys, com ha canviat des d’aleshores i, també si té o havia tingut vida en algun moment. El darrer que ens ha compartit, però, és una imatge preciosa d’una posta de sol al planeta roig.

De sòl al cel

El fet és que, durant el mes de febrer, el Curiosity ha deixat de mirar al sòl, a les roques i la pols vermelles que cobreixen Mart, i s’ha fixat en el cel. El dia dos d’aquell mes, el vehicle d’exploració va captar com els raigs del sol ponent creuaven l’horitzó i il·luminaven un banc de núvols, en la primera vegada que aquests raigs crepusculars són observats amb tanta claredat a Mart.

El Curiosity ha aconseguit imatges de gran bellesa i que ens ajudaran a comprendre millor l'atmosfera de Mart | NASA
El Curiosity ha aconseguit imatges de gran bellesa i que ens ajudaran a comprendre millor l’atmosfera de Mart | NASA

Explorant els núvols de Mart

El Curiosity està captant aquestes imatges com a part d’un programa d’observació dels núvols de la sortida i la posta del sol. És la continuació del que va fer el 2021, quan va observar l’estructura dels núvols que brillen al cel nocturn de Mart. Tot plegat, per bé que té un gran valor estètic, serveix principalment per comprendre millor els patrons meteorològics del planeta, que poden servir per obtenir més detalls sobre la composició de la seva atmosfera a diverses alçades i també com varien les temperatures.

Pel que se’n sap, els núvols de Mart estan fets de gel i suren a uns 60 quilòmetres d’alçada. No obstant això, les darreres fotografies del Curiosity mostren núvols a una alçada superior. Això ha fet pensar als investigadors que podrien ser núvols de gel sec, és a dir, de diòxid de carboni congelat. Pel que fa al per què de la seva formació, però, encara no se n’ha tret l’entrellat.

Més notícies
El desert d'Atacama, a Xile, és el paisatge terrestre més semblant a Mart | D.P.
El lloc més sec del món mostra els obstacles per trobar vida a Mart
Els instruments que es fan servir actualment podrien no ser prou sensibles com per detectar-ne senyals
Teal Ridge (Mart) des de la càmera superior del vehicle d'exploració Curiosity
El Curiosity continua fent descobriments en el seu setè any a la superfície de Mart
El vehicle s'ha desplaçat 21 quilòmetres d'ençà de la seva arribada i encara pot funcionar durant anys si no es produeix cap accident inesperat
El 'selfie' del Curiosity
El Mars Curiosity es fa un selfie al Mont Mercou de Mart
El vehicle està explorant una zona muntanyosa mirant d'esbrinar per què el planeta es va convertir en un erm glaçat
La sonda Mars Express en una recreació
Detecten un augment de les emissions de metà a la superfície de Mart
Es desconeix si l'origen d'aquest gas és geològic o biològic però, per primera vegada, s'ha pogut mesurar fins i tot des de l'espai

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa