MonPlaneta
El Mars Curiosity es fa un selfie al Mont Mercou de Mart
  • CA

El vehicle d’exploració Mars Curiosity, de la NASA, era l’únic ‘rover’ de la Terra que hi havia actiu a Mart fins que, el passat divuit de febrer, el Perseverance, de la mateixa agència espacial nord-americana, va arribar al planeta. Mentre aquest darrer continua fent proves al seu lloc d’aterratge i preparant-se per les proves del primer helicopter que volarà per damunt de la superfície del planeta roig, a principis del mes d’abril, la Curiosity ha continuat passejant-se per la superfície i fent algunes fotografies curioses.

Els dos vehicles es troben a 3.700km l’un de l’altre i tenen missions molt diferents. Si el Perseverance buscarà restes de vida als llits secs del llac i el delta fluvial que hi havia hagut on ara hi ha el crater Jezero, el Rover fa temps que està escalant una muntanya de gairebé 5.000 metres d’alçada, la seva missió principal d’ençà que, fa més de sis anys, va arribar a Mart.

Darrerament, el Curiosity ha estat fent fotografies amb les seves càmeres a una formació rocosa molt curiosa que s’ha batejat com a ‘Mont Mercou’, una mena de protuberància d’aproximadament sis metres d’alçada. El Curiosity també va fer servir el seu trepant per obtenir-ne una mostra de roca, la trentena que agafa fins ara.

Com amb la resta de mostres, la va triturar i la va introduir en un dels seus instruments, cosa que permetrà els científics de la Terra obtenir-ne les dades i conèixer millor quina és la composició geològica de Mart. En concret, ara busquen restes d’una argila anomenada nontronita, que és un signe de la transició cap a una terra rica en sofres, cosa que podria explicar per què un planeta que podria haver estat habitable –i fins i tot habitat– es va acabar convertint en un erm glaçat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa