El Telescopi Espacial James Webb ens duu imatges espectaculars contínuament. La darrera és aquesta, una fotografia fascinant del naixement d’una estrella enmig d’un ‘rellotge de sorra’ còsmic. Es tracta dels primers moments de la vida d’aquest astre, anomenat L1527 i que, segons ha informat l’Agència Espacial Europea (ESA), fa només 100.000 anys que se la pot considerar una estrella en formació, és a dir, una protoestrella.
Una estrella naixent i un disc d’on podrien sorgir planetes
De fet, l’astre en sí no el podem veure. El que mostra la imatge, en realitat, és el núvol de gas i pols en forma de rellotge de sorra que l’oculta. La línia fosca que hi ha al mig del ‘coll’ del rellotge és el disc protoplanetari de l’estrella, una acumulació de gas i pols més densa que, en algun moment, podria formar un o diversos planetes.

La llum de l’estrella, que il·lumina el ‘rellotge de sorra’, s’escampa per damunt i per sota d’aquest disc, que té la mida aproximada del nostre sistema solar. Els núvols blaus i taronges que es veuen tan clarament a la imatge, delimiten unes cavitats que es formen quan el material que surt disparat de la protoestrella xoca amb la matèria que l’envolta. Les zones blaves són on la capa de pols és més prima i les més denses, les taronges.
Un procés turbulent i que va per a llarg
Totes aquestes turbulències còsmiques són les que, precisament, eviten que es formi cap estrella nova al voltant d’aquesta. Si no fos així, tot el núvol que hi ha al voltant contindria prou material com perquè es formessin nous astres. La protoestrella, però, se n’està quedant la majoria. El que veiem, doncs, no és ni tan sols una estrella, sinó una en formació. De fet, encara no genera la seva pròpia energia mitjançant la fusió nuclear i la seva forma, com a bola de gas calent d’entre un 20% i un 40% de la massa del nostre Sol, no és estable.
Tot i això, aquests colors tan espectaculars només es poden observar gràcies a la NIRCam del Telescopi Espacial James Webb, que treballa amb llum infraroja que, d’una altra manera, seria invisible per a nosaltres. Aquesta càmera és un dels instruments més característics del James Webb, un projecte conjunt de l’ESA, la NASA i l’Agència Espacial Canadenca.