MonPlaneta
Una galàxia brilla amb llum nova gràcies al naixement de noves estrelles
  • CA

La galàxia irregular NGC 4485 és a uns 25 milions d’anys-llum de la Terra, a la constel·lació dels Llebrers. Segons mostren les darreres imatges de la càmera WFC3 del Telescopi Espacial Hubble, aquesta galàxia presenta tots els indicis d’haver-se vist involucrada en un accident que la va dur, gairebé, a xocar amb una altra galàxia. En comptes de provocar la seva destrucció, però, el pas d’aquesta altra galàxia pel seu costat va provocar el naixement d’una nova generació d’estrelles que, probablement, tindran planetes orbitant al seu voltant.

Tal i com es pot veure a la imatge, la banda dreta de la galàxia brilla amb intensitat per la formació de noves estrelles, tant les estrelles blaves, molt joves, com les nebuloses roses que n’estan incubant encara més. A la banda esquerra, en canvi, no sembla que hagi canviat res, tot i que sí que mostra algunes restes de la seva estructura espiral original, la que tenia quan era una galàxia com tantes altres i no havia patit l’accident.

A la part de baix de la fotografia hi ha NGC 4490, la responsable d’aquest quasi-xoc, que va passar pel cantó de NGC 4485 fa milions d’anys i que, ara, es troba a 24.000 anys-llum de distància d’ella, deixant com a rastre del seu pas aquesta magnífica imatge del naixement de centenars i centenars d’estrelles noves.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa