MonPlaneta
Capturen una imatge espectacular del “darrer ball” de dues galàxies
  • CA

A 60 milions d’anys-llum del nostre planeta, hi ha dues galàxies que estan fent el seu “darrer ball”. Anomenades NGC 1512 i NGC 1510, són a la constel·lació del rellotge, visible a l’Hemisferi Sud de la Terra, i fa aproximadament 400 milions d’anys que es troben en procés de fusionar-se. Un procés que ara està arribant a la seva fi i de la qual la Dark Energy Camera (“Càmera d’Energia Fosca”), que forma part d’un gran projecte internacional, ens ha proporcionat aquesta imatge espectacular.

Una llarga dansa còsmica

La més gran de les dues galàxies és NGC 1512 i la petita, que s’està “integrant” a dins seu, és NGC 1510. Fa tant de temps que s’estan fusionant que, al seu voltant, s’han generat ones de formació d’estrelles. A la imatge, sembla que la galàxia més gran estigui estirant una mena de tentacles per abraçar la més petita, en una mena de dansa còsmica que es produeix a escales difícils d’imaginar però que, en realitat, no és tan poc habitual.

El corrent de llum que hi ha entre les dues galàxies és la mostra del temps que fa que les dues estan interactuant, ja que les forces gravitatòries de totes dues han accelerat la formació d’estrelles a cadascuna d’elles i, a més, les han deformat, fent-los perdre la forma que tenien anteriorment. Quan aquest procés s’acabi, totes dues galàxies s’hauran convertit en una de sola.

Una enorme imatge de l’espai captada per la Dark Energy Camera durant els seus primers anys de funcionament

Un projecte completat però que continua fent-nos regals

La imatge ha estat capturada per la Dark Energy Camera, un aparell que es troba al Telescopi Víctor M. Blanco, a Xile. L’aparell recull la llum de les estrelles que reflecteix el mirall del Víctor M. Blanco, que fa quatre metres de diàmetre. La llum passa a través seu, inclòs a través d’un primer corrector òptim d’un metre de diàmetre, i va a parar a uns sensors dissenyats per capturar la llum d’objectes molt llunyans i que, des del nostre punt de vista, brillen molt poc.

Tot i que el projecte Dark Energy Survey, per a què va ser creada la càmera, va estar operatiu entre 2013 i 2019, aquest aparell continua fent-se servir i ens dóna imatges tan boniques com aquesta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa