MonPlaneta
L’experiment de la NASA per crear oxigen a Mart supera les expectatives

La NASA ha posat fi al primer experiment que s’ha dut mai a terme que ha produït oxigen a un altre planeta. Segons informa la mateixa agència espacial nord-americana a través d’un comunicat, la prova, que servirà per avaluar les possibilitats d’exploració i colonització del Planeta Roig, ha superat les expectatives que s’hi havien dipositat, cosa que ha causat una gran alegria entre els seus operadors a la Terra.

Un aparell de la mida d’un microones

El responsable de dur a terme aquest experiment era un petit aparell col·locat a bord del ‘rover’ Perseverance. De la mida d’un microoones i batejat amb el nom de MOXIE, es va posar en marxa fa més de dos anys, poc després de l’aterratge a Mart, i des d’aleshores ha generat 122 grams d’oxigen, suficients com per mantenir viu un gos petit durant unes 10 hores.

Instal·lació de la MOXIE al vehicle Perseverance | NASA
Instal·lació de la MOXIE al vehicle Perseverance | NASA

Converteix el diòxid de carboni en oxigen

Aquest instrument treballa convertint el diòxid de carboni en oxigen i, a Mart, aquest gas suposa un 96% de l’atmosfera, de manera que n’hi ha un subministrament pràcticament il·limitat. MOXIE l’agafa i divideix les molècules, quedent-se un àtom d’oxigen i emetent monòxid de carboni com a residu. El mateix aparell, a més, també analitza la quantitat i la puresa de l’oxigen aconseguit: en el seu millor moment, produïa 12 grams d’oxigen cada hora amb una puresa del 98%, pràcticament el doble del que esperava la NASA.

Una primera passa per a la colonització de l’espai

Els resultats, doncs, són molt prometedors. Un aparell com aquest, fet més gros i amb una eficiència augmentada, podria servir per alimentar els sistemes de suport vital, sí, però també per crear l’oxigen necessari per al combustible dels coets. Així doncs, si se’n pogués instal·lar un de prou potent a Mart, tant l’aire que respirarien els astronautes com el combustible per a tornar a casa es generarien allà mateix, amb l’estalvi que això suposaria.

Més notícies
Teal Ridge (Mart) des de la càmera superior del vehicle d'exploració Curiosity

La NASA investiga el misteri de l’oxigen de Mart

Els científics continuen treballant per explicar els augments i descensos de la concentració d'aquest gas a l'aire marcià, amb diverses hipòtesis que inclouen la presència de vida sota la superfície
La sonda Chang'e 4 poca estona abans d'aterrar a la cara oculta de la Lluna

La Lluna té dipòsits de CO2 sòlid que poden ajudar a colonitzar-la

Es podria fer servir per fer combustible o altres materials útils per a matenir una presència permanent al satèl·lit

La NASA presenta els finalistes del seu concurs d’habitatges per a colonitzar Mart

Les estructures, impreses en 3D, han de tenir la capacitat d'acollir i protegir els futurs habitants humans del planeta roig de les seves condicions extremes
La 'sortida de la Terra' capturada per la càmera d'Anders durant la missió Apol·lo 8

Els Estats Units volen colonitzar la Lluna de la mà de la Xina

La NASA ha anunciat contactes amb l'agència espacial xinesa i empreses privades per reemprendre l'exploració del satèl·lit i establir-hi "presència humana sostinguda"

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa