La NASA ha posat fi al primer experiment que s’ha dut mai a terme que ha produït oxigen a un altre planeta. Segons informa la mateixa agència espacial nord-americana a través d’un comunicat, la prova, que servirà per avaluar les possibilitats d’exploració i colonització del Planeta Roig, ha superat les expectatives que s’hi havien dipositat, cosa que ha causat una gran alegria entre els seus operadors a la Terra.
Un aparell de la mida d’un microones
El responsable de dur a terme aquest experiment era un petit aparell col·locat a bord del ‘rover’ Perseverance. De la mida d’un microoones i batejat amb el nom de MOXIE, es va posar en marxa fa més de dos anys, poc després de l’aterratge a Mart, i des d’aleshores ha generat 122 grams d’oxigen, suficients com per mantenir viu un gos petit durant unes 10 hores.

Converteix el diòxid de carboni en oxigen
Aquest instrument treballa convertint el diòxid de carboni en oxigen i, a Mart, aquest gas suposa un 96% de l’atmosfera, de manera que n’hi ha un subministrament pràcticament il·limitat. MOXIE l’agafa i divideix les molècules, quedent-se un àtom d’oxigen i emetent monòxid de carboni com a residu. El mateix aparell, a més, també analitza la quantitat i la puresa de l’oxigen aconseguit: en el seu millor moment, produïa 12 grams d’oxigen cada hora amb una puresa del 98%, pràcticament el doble del que esperava la NASA.
Una primera passa per a la colonització de l’espai
Els resultats, doncs, són molt prometedors. Un aparell com aquest, fet més gros i amb una eficiència augmentada, podria servir per alimentar els sistemes de suport vital, sí, però també per crear l’oxigen necessari per al combustible dels coets. Així doncs, si se’n pogués instal·lar un de prou potent a Mart, tant l’aire que respirarien els astronautes com el combustible per a tornar a casa es generarien allà mateix, amb l’estalvi que això suposaria.