MonPlaneta
La NASA presenta els finalistes del seu concurs d’habitatges per a colonitzar Mart
  • CA
La forma dels habitatges reforça l’estructura d’aquesta proposta de base marciana | Team SEArch+ / Apis Cor

L’agència espacial dels Estats Units ha anunciat quins són els tres equips finalistes del seu concurs de disseny d’habitacles impresos en 3D i dissenyats per a la seva instal·lació a Mart, per reunir idees de com es podria viure en un altre planeta i com seria aquesta vida, no només al planeta roig sinó també a la Lluna o a qualsevol altre planeta. Els dissenys que han arribat a aquesta fase final, i que es repartiran els 100.000$ de premi, són SEArch+/Apis Cor de Nova York; Zopherus de Rogers, Arkansas; i Mars Incubator, de New Haven, Connecticut.

El concurs demanava als participants que els habitacles poguessin suportar la radiació intensa, l’atmosfera lleugera i les temperatures extremes de Mart i, a més, s’havien de poder construir amb impressores 3D, de manera que els plànols es poguessin convertir en realitat fent servir plàstic, deixalles generades pels astronautes o recursos naturals del mateix planeta. La idea és enviar una impressora 3D que pugui construir un hàbitat per als astronautes abans que hi arribin, de manera que ja tinguin casa quan aterrin a Mart. Si hi hagués cap problema, a més, o si els habitacles patissin desperfectes, les peces substitutòries es podrien tornar a imprimir ràpidament.

El primer finalista, SEArch+/Apis Cor, va triar edificis alts amb petites pendents als costats i teulades pesants. Les parets exteriors es farien d’una roca coneguda com a regolita, present a Mart i que podria protegir contra la radiació, especialment en forma de sortints a sobre de les finestres. Els espais interiors, a més, ben il·luminats, estarien connectats independentment a sistemes de suport vital per assegurar la supervivència dels astronautes en cas d’emergència i estarien compostos d’habitacions, laboratoris i una cuina. Pel que fa a les parets de dins de l’habitacle, estarien cobertes per un jardí vertical.

Aquest disseny seria construit autònomament per un vehicle que els faria realitat un per un | Zopherus

L’equip Zopherus, en canvi, va dissenyar petites cabanes amb sostres en forma de cúpula, on la regolita es comprimeix entre una capa interior de plàstic per aïllar i una malla exterior per reforçar l’estructura i reflectir la radiació. Un escut mòbil protegiria les cabanes de la llum directa del Sol i una gran finestra permetria que els astronautes observessin els treballs a l’exterior. Les parets dels espais comuns també estarien plenes de plantes.

La proposta de Mars Incubator consisteix a estructures amb forma de pilota connectades entre elles | Mars Incubator

En tercer lloc, el projecte Mars Incubator proposa un disseny centrat en una gran estructura en forma de pilota i amb potes fetes de basalt, una roca volcànica que també és molt comuna a Mart. A partir d’aquest element central, diversos ponts la connectarien amb estructures esfèriques més petites. Totes aquestes esferes estarien fabricades amb regolita i plàstic reforçat amb fibres de basalt. Tot i que els interiors són més austers que a les altres propostes, una de les esferes estaria dedicat a un gran jardí.

Els tres finalistes s’enfrontaran el proper mes de maig a la ronda final de la competició, que consistirà en la construcció de versions a petita escala dels seus projectes. El guanyador s’endurà un premi de 800.000$.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Georgiana a abril 09, 2019 | 14:39
    Georgiana abril 09, 2019 | 14:39
    Quina enveja i nosaltres aquí encallats encara, ocupant-nos en com independitzar-nos del llast del Regne Borbonic d'Espanya. Buff!
  2. Icona del comentari de: Toni Arregui a abril 10, 2019 | 09:57
    Toni Arregui abril 10, 2019 | 09:57
    Tots aquests avançaments tecnològics em semblen molt bé, però jo em segueixo preguntant per a què caram es vol colonitzar Mart, un planeta desert? Qui se'n vol anar a viure al mig del Sahara, per exemple?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa