MonPlaneta
Un equip de científics insisteix: Plutó és un planeta de ple dret
  • CA

Un grup d’investigadors torna a insistir en un debat recurrent: Plutó no és un “planeta nan” sinó que hauria de ser considerat un planeta de ple dret. Segons ells, la definició de planeta que fa servir la Unió Astronòmica Internacional (IAU) no està basada en la ciència sinó en l’astrologia i, per tant, és invàlida. La decisió, però, no només afectaria Plutó sinó dotzenes de cossos més del Sistema Solar i, és clar, d’altres sistemes estel·lars.

La discussió es va iniciar el 2006, quan l’IAU va treure a Plutó l’estatus de planeta, que tenia d’ençà que va ser descobert el 1930. En aquell moment, l’organisme va decidir que per entrar en aquesta categoria un cos celeste havia de ser esfèric, orbitar el Sol i tenir una òrbita “neta” gràcies a la seva gravetat, és a dir, que no hi hagi altres objectes. El problema era, precisament, que Plutó no té l’òrbita neta sinó que la comparteix amb altres objectes. Per tant, es va decidir que no era un planeta.

Reproducció artística de Plutó | D.P.
Reproducció artística de Plutó | D.P.

A la revista ‘Icarus’, aquest equip de científics rebat la definició, afirmant que es basa en l’astrologia, un tipus de creença entre la superstició i el folklore, en comptes d’en el coneixement científic, cosa que perjudica la investigació i també el coneixement del comú de la població.

Per contra, proposen emprar una definició que s’ha fet servir des del segle XVI: un planeta és qualsevol cos geològicament actiu que hi hagi a l’espai. En aquesta categoria no només hi entraria Plutó sinó també l’asteroide Ceres o les llunes Europa, Encèlad i Tità. Alguns noms d’una llista que, afirmen, podria arribar a superar els 150.

Imatge de la superfície de Plutó obtinguda per la sonda New Horizons el 2015 | NASA
Imatge de la superfície de Plutó obtinguda per la sonda New Horizons el 2015 | NASA

La definició no és un problema només de nom sinó que, a causa de la importància cultural que donem a aquestes etiquetes, pot afectar la investigació científica. És per això, afirmen els científics, que ells i molts dels seus companys han ignorat la definició de l’IAU i continuen anomenant planeta no només a Plutó sinó a molts altres cossos celests.

En un moment com l’actual, a més, on s’estan descobrint i observant molts exoplanetes, una feina on serà molt important el nou Telescopi Espacial James Webb, cal tenir una definició útil i que posi totes les coses al seu lloc. Si no ho fem així, creuen, es podria estar traient importància a alguns cosses celests que ens podrien aportar moltíssima informació.

Més notícies
NASA Ames / JPL - Caltech / Tim Pyle
Els astrònoms insisteixen: és possible que quedi un planeta per descobrir al Sistema Solar
Un nou estudi apunta que és un gegant gasós de sis cops la mida de la Terra i que és més enllà de Neptú
Per què l’oceà de Plutó no es congela?
Que a tanta distància del Sol hi pugui haver aigua líquida resulta sorprenent, i l'explicació a aquest fenomen fa pensar que hi podria haver aigua, i qui sap si vida, a molts indrets de l'espai
Reproducció artística de Plutó
Plutó hauria de tornar a ser comptat entre els planetes del Sistema Solar
La raó aportada per la Unió Astronòmica Internacional per decidir que no ho era podria ser invàlida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa