MonPlaneta
El coet que xocarà contra la Lluna no és de SpaceX sinó xinès
  • CA

Fa tres setmanes, els mitjans de tot el món es van fer ressò que, segons semblava, una de les fases d’un coet Falcon 9 de SpaceX era en curs de col·lisió contra la Lluna i que hi xocaria a principis de març. Les darreres informacions, però, indiquen que l’objecte que es dirigeix cap al nostre satèl·lit és, al contrari del que es pensava, un coet xinès.

El mateix Bill Gray, el programador de Project Pluto, un programa de seguiment d’objectes propers a la Terra, ho va confirmar aquest mateix dissabte a la seva pàgina web. La raó de l’error en l’identificació, sembla, és que el primer pas de l’objecte a prop de la Lluna va ser dos dies després del llançament del satèl·lit DSCOVR, el 2014, que es va fer amb un coet Falcon 9. Quan es va concloure, aquest 2022, que hi xocaria, en principi la identificació no es va qüestionar.

Gray explica que el primer a adonar-se de l’error va ser un enginyer de la NASA, que es va posar en contacte amb ell per informar-lo que la trajectòria d’aquell Falcon 9 no passava gaire a prop de la Lluna i que, per tant, seria estrany que la segona fase se n’hagués allunyat tant.

Llançament d’un coet xinès Llarga Marxa | Wikimedia Commons

El responsable de Project Pluto va mirar d’identificar quin altre objecte podria ser el que havia estat seguint i va trobar-lo: el coet Llarga Marxa 3C de la missió xinesa Chang’e 5-T1, una prova per a un futur enviament d’una nau que pugués tornar a la Terra amb mostres de roca lunar. Totes les dades, tant el moment de llançament com la trajectòria, coincideixen de manera gairebé perfecta amb la de l’objecte que xocarà amb la Lluna.

Tot i que el mateix Gray reconeix que les proves de què disposa són “circumstancials”, afegeix que són “força convincents”, cosa que el duu a concloure que, malgrat les crítiques que ha rebut SpaceX pel seu suposat descuit, que podia acabar en un impacte a la Lluna, la culpable, en realitat, és l’Administració Espacial Nacional de la Xina.

Més notícies
Quantum Space
Un excap de la NASA vol construir una estació de servei lunar
La intenció és que s'hi pugui repostar combustible i tenir connexió a Internet, entre d'altres
Les restes d’un coet s’estavellaran contra la Lluna
El propulsor d'un Falcon 9, llançat el 2015, caurà sobre el nostre satèl·lit el 4 de març
Llançament d'un míssil balístic intercontinental rus | Wikimedia Commons
L’ONU vol actualitzar les normes de la presència humana a l’espai
Proves com la que va fer Rússia el novembre passat posen en perill la convivència fora de la Terra

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa