MonPlaneta
Una antiga lluna destruïda pot ser l’origen dels anells de Saturn
  • CA

L’origen dels famosos anells de Saturn, que n’han fet el planeta més fàcil de reconèixer del Sistema Solar, podrien haver estat originats per una antiga lluna destruïda. Això, si més no, és el que afirma un equip d’investigadors de l’Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) i la Universitat de Califòrnia-Berkeley, tots dos als Estats Units, en un article publicat a la revista ‘Science’.

Una lluna que es va apropar massa a Saturn

Amb 82 llunes, Saturn és el planeta del nostre voltant que en té més. Segons aquests investigadors, però, podria haver-ne tingut encara una altra que, almenys durant uns quants milers de milions d’anys, també va orbitar el planeta. Si fem cas del que afirmen, va ser fa ‘només’ 160 milions d’anys, molt després de l’aparició de la vida a la Terra, que aquesta lluna, que ha estat batejada com a Chrysalis, va començar a desestabilitzar-se i es va apropar tant al planeta que va quedar totalment feta miques.

Un impacte com aquest podria haver estat el causant tant de la formació de la Lluna com de l'arribada de l'aigua a la Terra | NASA / JPL - CalTech
Un impacte com aquest podria haver estat el causant de la formació dels anells de Saturn | NASA / JPL – CalTech

La gravetat del gegant gasós, probablement, va absorbir un 99% del material que la formava, però la resta va quedar en òrbita, fragmentant-se en petits trossos glaçats que van acabar formant els famosos anells de Saturn. Això coincidiria, aproximadament, amb els estudis que afirmen que tenen molt menys temps que no pas el planeta, aproximadament uns 100 milions d’anys, tot i que aquest punt continua sent motiu de discussió entre els científics.

L’explicació als trets més estranys del planeta

Els responsables d’aquest darrer estudi s’han basat en models per ordinador fets a partir de les dades que va obtenir el 2017 la sonda Cassini de la NASA, durant les darreres etapes de la seva missió de 13 anys explorant tant Saturn com les seves llunes. La recerca, a més, també ha donat molta informació sobre dues de les altres característiques més sorprenents del planeta: la seva inclinació i l’òrbita estranya d’una de les seves llunes, Tità.

Tità orbitant Saturn | Cassini / NASA
Tità orbitant Saturn | Cassini / NASA

D’una banda, els astrònoms pensaven que la inclinació de 26,7º de Saturn provenia de la interacció amb la gravetat del planeta més proper, Neptú. No obstant això, la lluna perduda podria donar una explicació millor: després de molt de temps sincronitzats, la seva pèrdua podria haver alterat les relacions de la gravetat dels dos planetes, deixant Saturn en la posició actual.

D’altra banda, el mateix esdeveniment podria haver fet que la segona lluna més gran, Tità, també es mogués per la mateixa raó. Actualment, s’allunya de Saturn a uns 11 centímetres per any, una distància considerada força gran. Pel que fa als anells, continuen caient-ne fragments al planeta, i es calcula que hauran desaparegut completament d’aquí a 100 milions d’anys.

Més notícies
Un gran grup de científics recomana a la NASA quines han de ser les seves properes passes en l'exploració de l'espai | Pxhere
Un informe científic recomana a la NASA explorar Urà i Encèlad
El setè planeta del nostre sistema i l'enigmàtic satèl·lit de Saturn haurien de ser, diuen, prioritaris
Imatge processada dels gèisers d'Encèlad captats per la sonda Cassini
Encèlad, la lluna de Saturn, podria tenir tot el que necessita la vida
Les darreres anàlisis a les dades enviades per la sonda Cassini posen el satèl·lit a la primera línia d'indrets que podrien ser habitables per organismes semblants als que hi ha a la Terra
Mimas | NASA
Una lluna de Saturn podria amagar un oceà habitable sota la superfície
Mimas és el satèl·lit més petit del planeta i també el que l'orbita més a prop
Saturn el 2018, el 2019 i el 2020 sota la mirada del Telescopi Espacial Hubble
El Telescopi Espacial Hubble observa el canvi d’estació a Saturn
Al planeta, que triga 29 anys terrestres a fer una volta el sol, les estacions durant més de set anys i en triguen uns quants a canviar com, en aquest cas, de l'estiu a la tardor

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa