MonPlaneta
L’Agència Espacial Europea llança un dels seus projectes més ambiciosos

Aquest dijous a un quart de tres del migdia, l’Agència Espacial Europea (ESA) donarà el tret de sortida a un dels seus projectes més ambiciosos. Des de Kourou, a la Guaiana Francesa, es llançarà un coet Ariane 5 que durà a bord una sonda enorme que es dirigirà cap a Júpiter per estudiar-ne algunes de les llunes. Amb un pes de 6 tones, la Jupiter Ice Moons Explorer (JUICE) és la missió d’exploració de l’espai profund més important de l’ESA i, de fet, una de les més grans que s’han posat en marxa mai que tingui com a destinació un dels planetes exteriors del Sistema Solar.

Una missió d’una escala poc habitual a Europa

Fins ara l’ESA havia dut a terme missions científiques de gran importància, com per exemple fer aterrar la nau Rosetta en un cometa l’any 2014 o, encara abans, construir el mòdul Huygens que va acompanyar la sonda Cassini de la NASA fins a Saturn i va aterrar a Tità, una de les seves llunes. JUICE, però, és una missió a una escala totalment diferent.

El coet Ariane 5 que ha dut el James Webb a l'espai, poc abans del llançament | NASA
Un coet Ariane 5 com el que durà la sonda JUICE a l’espai | NASA

Amb un cost d’un 1.500 milions d’euros, aquesta serà la primera de les anomenades missions de classe L de l’agència, que volen ser els seus bucs insígnia i de què se’n durà a terme una cada deu anys. En aquest cas, la JUICE va ser seleccionada l’any 2012 i, construïda per Airbus Defense & Space, només s’ha endarrerit un any respecte la data de llançament que s’havia planificat originalment.

La missió: descobrir si les llunes de Júpiter són habitables

Precisament, si la missió JUICE es va posar en marxa va ser després que les missions Galileu i Cassini-Huygens de la NASA descobrissin que algunes de les llunes de Júpiter i Saturn estan completament cobertes de gel i que a sota seu, probablement, hi ha oceans enormes on s’hi podria haver desenvolupat vida. Així doncs, tornar a estudiar les llunes de Júpiter amb instruments més moderns, per conèixer millor què hi ha sota la superfície congelada d’aquestes llunes, semblava una opció lògica que podria, fins i tot, descobrir si són habitables.

El llançament de la missió JUICE es podrà seguir en directe a través del canal de Youtube de l’Agència Espacial Europea.

Més notícies
Gràcies a les imatges dels telescopis espacials Hubble i James Webb, s'ha pogut aconseguir aquesta fotografia espectacular de la Galàxia Fantasma | NASA / ESA / CSA
L’ESA presenta una nova imatge increïble de la Galàxia Fantasma
L'Agència Espacial Europea ha combinat les capacitats dels telescopis espacials Hubble i James Webb
La NASA i l’ESA col·laboren per mesurar el gel de l’Antàrtida fent servir dos satèl·lits
La col·laboració entre el Cryosat-2 i l'Icesat-2 permetrà tenir una visió única i acuradíssima del gruix del glaç a l'extrem sud del nostre planeta
L'artefacte a mig destruir-se durant la prova | Agència Espacial Europea
VÍDEO | L’Agència Espacial Europea prova si un satèl·lit es desintegrarà quan reentri a l’atmosfera
El sistema de control de les plaques fotovoltaiques és massa voluminós com per convertir-se en deixalles espacials
El programari de la Mars Express, llançada el 2003, va ser creat basant-se en Windows 98
L’Agència Espacial Europea actualitzarà el Windows 98 de la Mars Express
La sonda fa servir el mateix sistema operatiu des de 2003

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa