MonPlaneta
Els 5 projectes d’exploració espacial més prometedors del 2023

Si l’any 2022 va ser ple de notícies importants en els camps de l’astronomia i de l’exploració de l’espai, aquest 2023 que acaba de començar també ens reserva alguns esdeveniments importants. En un article publicat a ‘The Conversation’, el professor Gareth Dorian de la Universitat de Birmingham i el professor Ian Whittaker de la Universitat Nottingham Trent, totes dues a Anglaterra, repassen quins són els projectes d’exploració espacial més prometedors que veurem els propers dotze mesos.

1 – L’exploració de les llunes glaçades de Júpiter

El mes d’abril, l’Agència Espacial Europea (ESA) llançarà la sonda JUICE. El seu objectiu són les llunes glaçades de Júpiter, on arribarà el juliol de 2031 després d’un gran viatge pel Sistema Solar. Un cop allà, passarà quatre anys passant per Europa, Cal·listo i Ganimedes fins que, finalment, es quedi a l’òrbita d’aquesta darrera, en el primer cas d’una nau humana orbitant la lluna d’un altre planeta.

L'emblema de la missió RPWI de la sonda JUICE, amb l'eriçó Sonic  | SEGA
L’emblema de la missió RPWI de la sonda JUICE, amb l’eriçó Sonic | SEGA

L’exploració d’aquestes llunes és especialment important perquè, sota el gel de les seves superfícies, aquestes llunes tenen enormes oceans on hi podria haver vida. És per això que durà instruments com ara un radar capaç de travessar el glaç per inspeccionar els oceans interns de les llunes i posarà les bases per l’enviament, en el futur, de submarins per explorar-los.

2 – L’estrena de la nau Starship de SpaceX

Enguany també s’hauria de dur a terme el vol de prova de l’enorme nau Starship de SpaceX, la més grossa que s’ha fet mai que pot dur humans de la Terra a altres localitzacions fora del nostre planeta i que, d’altra banda, té una capacitat de càrrega de fins a 100 tones. La Starship anirà a l’espai amb un coet Super Heavy i, un cop a uns 65 quilòmetres d’alçada, continuarà tota sola fins a la seva destinació. La data original del vol de prova era el setembre de 2022 però s’espera que, enguany, tingui lloc finalment.

Reproducció del Starship arribant a la Lluna | SpaceX
Reproducció del Starship arribant a la Lluna | SpaceX

3 – Excursions de sis dies a la Lluna

El projecte dearMoon vol permetre, a partir de 2023, que el gran públic pugui anar d’excursió durant sis dies al voltant de la Lluna i tornar. Aquesta operació, però, depèn de l’èxit de la Starship, ja que està planejada des de 2018 a l’espera que la nau estigui disponible. El seu impulsor és l’empresari Yusaku Maezawa i el primer vol tindrà vuit passatgers a més de la tripulació.

La idea és que aquest viatge canviï la relació que tenim amb l’espai, passant de ser accessible només a astonautes que han passat proves duríssimes o bé a multimilionaris a ser a l’abast de moltíssima més gent. dearMoon, de fet, podria ser una nova passa en el turisme espacial, que fa anys que es troba encallat.

L'asteroide Bennu vist per la sonda OSIRIS-REx  | NASA / Goddard / Universitat d'Arizona
L’asteroide Bennu vist per la sonda OSIRIS-REx | NASA / Goddard / Universitat d’Arizona

4 – L’OSIRIS-REx tornarà a la Terra amb mostres de Bennu

La missió OSIRIS-REx de la NASA tornarà finalment al nostre planeta després d’haver visitat l’asteroide Bennu, de què va recollir mostres. En aquests moments, la sonda es dirigeix a la Terra amb aproximadament un quilo de mostres meteòriques al seu interior i, el proper mes de setembre, caurà als Estats Units. Quan ho faci, serà la segona vegada que s’aconsegueix obtenir mostres d’un asteroide i dur-les a la Terra, després que la sonda japonesa Hayabusa 2 ho fes el 2020.

Bennu és un asteroide interessant perquè, pel que es creu, es va trencar d’un asteroide molt més gros al principi de la formació del Sistema Solar. A més,a lguns dels minerals que conté sembla que han estat alterats per l’aigua, cosa que pot voler dir que aquell asteroide original en contenia. Finalment, entre la composició de Bennu també sembla que hi ha quantitats importants de metalls preciosos com, per exemple, or i platí.

Els satèl·lits s'estan fent cada vegada més petits, fent que siguin més fàcils d'enviar a l'espai i també més barats | Rocket Lab
Els satèl·lits s’estan fent cada vegada més petits, fent que siguin més fàcils d’enviar a l’espai i també més barats | Rocket Lab

5 – L’Índia entrarà a la indústria privada de l’espai

Finalment, aquest també pot ser l’any en què l’Índia entra a la indústria privada de l’espai. Skyroot Aerospace va llençar el seu coet Vikram-S el novembre de 2022 i, ben aviat, es convertirà en la primera empresa privada del país a posar un satèl·lit en òrbita. El llançament s’hauria de fer aquest any i, a més, l’empresa té com a objectiu ser molt més competitiva que les altres empreses privades aconseguint imprimir els coets en 3D en cosa de dies. Si ho aconseguís, podria canviar la manera com es duu a terme la recerca científica a l’espai.

Més notícies
El coet Ariane 5 que va dur el Telescopi Espacial James Webb a l'espai, segons després del llançament | ESA/NASA

L’Agència Espacial Europea és a punt de rebre un impuls sense precedents

La reunió de ministres de recerca que s'està celebrant a París n'augmentarà el pressupost fins a un 25%
:  - Mobile

VÍDEO | Un prototip del Spaceship de SpaceX esclata durant una prova

Un error greu va fer que no suportés el test de pressurització i la tapa volés pels aires
:  - Mobile
L'asteroide Bennu vist des de la sonda OSIRIS-REx a una distància de 80km  | NASA

L’asteroide Bennu té més probabilitats de xocar contra la Terra del que es pensava fins ara

Tot i que continuen sent baixes, aquest objecte és un dels més perillosos del Sistema Solar
:  - Mobile
Ganimedes vist des de la sonda Juno | NASA

El Hubble demostra la presència de vapor d’aigua a Ganimedes, una de les llunes de Júpiter

Es forma quan el gel es sublima i ha esta trobat revisant vint anys de dades del telescopi espacial de la NASA
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa