MonPlaneta
Dissenyen un dispositiu electrònic que alleuja el dolor
  • CA

Un nou implant electrònic flexible podria, ben aviat, esdevenir una nova manera d’alleujar el dolor. Presentat en un article publicat a la revista ‘Science’, aquest dispositiu fa servir el refredament per evaporació per bloquejar les senyals dels nervis i impedir que arribin al cervell. Tot i que encara no està a punt per ser emprat en humans, i les primeres proves s’han fet en rates, en el futur podria permetre als pacients regular perfectament el nivell d’alleujament que necessiten en cada moment.

“Adormir” els nervis

És ben conegut que les temperatures baixes tenen la capacitat d’entumir els nervis del cos i fins i tot d’adormir-los, però imitar aquest efecte mitjançant un implant electrònic no és fàcil. Els nervis són fràgils, de manera que els investigadors havien de trobar alguna cosa que embolcallés suament els teixits i que, a més, fos un material que pogués ser absorbit pel mateix organisme per no haver-lo d’extirpar un cop fet el servei.

Ratolí en un laboratori | UB
Les proves en ratolins han donat resultats molt satisfactoris | UB

Suau, soluble en aigua i regulable

Així és com van acabar amb aquest aparell, fet de materials solubles en aigua i que envolta suaument els nervis. A dins, hi té petits conductes i quan el líquid refrigerant que porten s’evapora, el procés refreda els nervis. Gràcies a un sensor de temperatura, els científics han trobat el punt just on s’aconsegueix blocar el dolor sense causar danys al nervi. En els experiments en rates, amb l’implant col·locat i activat a una pota, els investigadors podien aplicar set vegades més pressió abans no la retiressin.

Una promesa a llarg termini

Els desenvolupadors d’aquest dispositiu esperen que a la llarga pugui servir per tractar el dolor de després d’una intervenció quirúrgica, per exemple, no pas el crònic. Aquest sistema podria fer-se servir de manera limitada sense que tingués els perills dels analgèsics habituals, com ara els opiacis.

El pas següent serà veure durant quanta estona es pot aplicar aquest efecte refredant sense causar danys als teixits ja que, als experiments, en cap cas van refredar els nervis dels ratolins durant més de 15 minuts i, si s’hagués de tractar el dolor, s’hauria de fer durant molt més temps.

Més notícies
L'estudi de persones que van deixar de fumar en patir lesions cerebrals pot haver revelat 'on viuen' les addicions
Estudien com patir danys cerebrals pot eliminar addiccions
Examinar aquests casos rars pot haver revelat la xarxa neuronal de les dependències
Els greixos i sucres ultraprocessats contribueixen a tenir dolor muscular, segons un estudi
Els investigadors van estudiar els efectes d'aquests aliments en ratolins suïssos mascles durant sis setmanes
El 70% de les persones amb dolor crònic han empitjorat durant la pandèmia
Factors com la inseguretat laboral, la preocupació pel futur i la por de contagiar-se poden influir-hi negativament, segons un estudi
Carolina Reapers, la varietat de pebrot més picant del món | Wikimedia Commons
Un descobriment gràcies als pebrots picants guanya el Nobel de Medicina
Dos científics van aconseguir treure l'entrellat de com sentim la calor i el tacte fent servir la capsaïcina

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa