MonPlaneta
Sebastian Vettel: cal “repensar comportaments” per aturar el canvi climàtic
  • CA

El pilot de F1 Sebastian Vettel considera que, si es vol aturar el canvi climàtic, cal “repensar” els nostres “comportaments”. Així ho ha explicat en una entrevista concedida a la cadena nord-americana CNN, on parlava del seu futur un cop es retiri, quan s’acabi la temporada, i s’hagi d’adaptar a una vida més tranquil·la i a casa.

L’edat canvia les preocupacions

Vettel, que té 35 anys i ha guanyat el campionat mundial de F1 quatre vegades, ha explicat com el pas del temps l’ha fet més obert a parlar d’assumptes que s’allunyen de la seva feina, com és el cas del canvi climàtic. “Sona estereotípic”, ha afirmat, “però quan en fas 30 i bé, tinc fills, les coses canvien”. És per això, diu que, no veu les coses com les veia abans i que, a vegades, ha pensat “Com? Com pot ser que no ho veiessis?”

El pilot de F1 Sebastian Vettel troba difícil compatibilitzar la seva opinió sobre el canvi climàtic amb la seva feina | Aston Martin
El pilot de F1 Sebastian Vettel té opinions clares i contundents sobre la lluita contra el canvi climàtic | Aston Martin

Una visió que serveix per a qualsevol negoci

El canvi climàtic és, precisament, un d’aquests asusmptes, que li interessa molt i sobre el qual té opinions clares. Si fa pocs mesos va explicar que fins i tot li havia fet plantejar-se la seva feina i tots els viatges al voltant del món que comporta, ara també ha parlat sobre l’assumpte. Recordant que “hi ha molts diners” en aquest esport de motor, considera que tot plegat és qüestió de “quants diners volem reinvertir”.

Per exemple, en els grans esdeveniments, “hi ha molts espectadors”, de manera que tal tenir “la intraestructura” per transportar-los si es vol evitar que s’hi desplacin amb cotxe. A més, ha afegit Vettel, aquest exemple fins a cert punt no serveix “només per a la Fórmula 1 sinó per qualsevol negoci”.

Sebastian Vettel a la seva fotografia oficial com a pilot de Fórmula 1 | FIA
Sebastian Vettel a la seva fotografia oficial com a pilot de Fórmula 1 | FIA

La Fórmula 1, a punt de canviar

En el cas de la F1, però, ja ha anunciat que prendrà mesures per reduir les emissions dels motors a partir de 2026, canviant la normativa interna. La idea és que la propera generació de cotxes de curses facin servir menys energia, duguin combustible sostenible i tinguin una empremta de carboni zero alhora que mantenen la potència i la velocitat que els han fet guanyar tants seguidors arreu del món.

Sobre per què tot plegat no s’ha fet abans, Vettel ha assenyalat a “problemes interns” que ho han impedit. Mentre no passi, ha afegit, “cremem combustible” i, “si la gent ho critica, és just”, especialment en un moment en què el proper hivern “hi podria haver gent que no estigui tan còmoda com abans i pot estar glaçant-se a casa i s’haurà d’enfrontar a problemes molt i molt diferents, no poder pagar els rebuts, etc”.

Assenyalant els més privilegiats i el sistema

Així doncs, el pilot ha dirigit la responsabilitat cap als qui tenen la sort de no patir per això. “Hem de repensar els nostres comportaments i estar contents amb canviar algunes coses i renunciar a una part del comfort. Perquè diguem-ho clar, sovint només es tracta de confort”. D’altra banda, però, Vettel també a assenyalat a la necessitat d’un “canvi sistèmic”. “Calen regulacions i normes que no et permetin celebrar un esdeveniment si no es fan certes coses i es marquen algunes caselles”. Un punt de vista que, altre cop, funciona tant per a la Fórmula 1 com per a molts altres negocis.

Més notícies
Lewis Hamilton
Hamilton, l’ecologista que es dedica a la Fórmula 1
El pilot esdevé un defensor del medi ambient tot i dedicar-se a una de les activitats més contaminants del món

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa