MonPlaneta
Un hivern càlid avança la processionària i els mosquits a Catalunya
  • CA

El Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) alerta que l’hivern càlid que està vivint Catalunya està avançant la floració de plantes silvestres entre tres i cinc mesos, així com també l’observació de fileres de processionària del pi –dos mesos– i la presència també prematura de mosquit tigre i comuns a la ciutat de Barcelona des del primer de gener de 2023, un fet “completament inusual” segons una nota de premsa feta pública pel CREAF.

L'eruga processionària | Cedida
L’eruga processionària | Cedida

Tots aquests fenòmens, atribuïts al canvi climàtic, s’han detectat gràcies a diversos projectes de ciència ciutadana que mostren com uns hiverns cada cop més suaus alteren els calendaris naturals de la flora i la fauna. Aquestes xarxes de voluntaris, que permeten obtenir dades en temps real, són RitmeNatura, en el cas de les floracions fora de temporada; AlertaForestal, en el de l’aparició de les fileres de processionària del pi; i Mosquito Alert, pel que fa als mosquits.

Les floracions prematures perjudiquen les plantes

A les zones interiors de Catalunya, els rosers de muntanya han començat a florir entre quatre i cinc mesos abans del que és habitual, un fet inèdit, com també ho és la floració de les ginestes o de la porrassina amb tres mesos d’antelació. Tot plegat s’atribueix a l’increment de les temperatures i a un hivern suau, i les xarxes de seguiment com RitmeNatura permeten comprovar si són puntuals o un canvi causat pel canvi climàtic i que està consolidant un calendari natural diferent del que coneixíem.

Segona floració d'un ametller a la ciutat de Barcelona l'octubre de 2022 | CREAF
Segona floració d’un ametller a la ciutat de Barcelona l’octubre de 2022 | CREAF

Aquesta modificació en els floracions té conseqüències importants: allarga el període d’activitat de le splantes, fa que consumeixin més aigua i fa que cada cop hi hagi més situacions d’escassedat, especialment en els cultius. A més, aquests canvis no són iguals en tots els éssers vius i per tant, pot ser que les flors s’obrin quan encara no hi ha pol·linitzadors, dificultant la producció de fruits; o bé que estiguin més exposades a les glaçades, reduint-ne la viabilitat i la fertilitat.

Les processons s’avancen

Enguany, d’altra banda, la processionària del pi ha començat a baixar a terra gairebé dos mesos abans. Quan aquestes erugues baixen de les bosses dels arbres per enterrar-se a terra ho fan en forma de processó, d’on ve el nom d’aquesta plaga típica dels boscos de pins de Catalunya. Segons AlertaForestal, al desembre ja hi havia processons al Ripollès, el Solsonès, la Vall d’Aran, la Noguera, la Garrotxa, Osona i la Selva, un fet que, habitualment, no comença fins a finals de febrer.

Mosquito Alert | Mosquito Alert
La ciència ciutadana ha permès veure com les temporades de mosquits s’estan desplaçant | Mosquito Alert

Mosquits a l’hivern

Finalment, el projecte Mosquito Alert ha donat a conèixer dades inèdites sobre els mosquits tigre i els mosquits comuns, que són actius a Barcelona des de l’1 de gener. Això posa de manifest com el canvi climàtic està desplaçant la temporada de mosquits, amb tardors tardanes i principis d’hivern càlids i que tenen temperatures que en permeten l’activitat. Això, de fet, podria fer que aquests insectes fossin més molestos a la tardor i a principis de l’hivern i no tant a ple estiu, com era habitual fins ara.

Més notícies
Un ratpenat penjat a l'interior del búnquer de la Guerra Civil del Pi de Sant Just
Incrementen la presència de ratpenats als boscos del Solsonès per controlar la processionària
El CTFC ha habilitat un búnquer de la Guerra Civil al Pi de Sant Just per convertir-lo en un refugi d'aquest depredador
Crema controlada al Solsonès
Cremes controlades per estudiar si els boscos de pinassa es tornen més resistents a les plagues
Es tracta d'un estudi del CTFC que pretén veure quina és la gestió forestal més adient davant d'una amenaça
Mosquito Alert
Mosquito Alert incorpora dues noves espècies invasores
La nova aplicació incorpora un nou espai on les persones podran avisar quan els piqui un mosquit i informar en quin moment i en quina part del cos han rebut la picada
Aquest nou sensor permet saber de quin gènere i quin sexe és un mosquit només pel soroll que fan les seves ales | IRTA
L’IRTA crea un parany intel·ligent que identifica els mosquits pel brunzit
Gràcies a la intel·ligència artificial se'n podrà saber tant el gènere com el sexe

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa