La setena edició dels Premis Torres & Earth, organitzats per Família Torres, han tornat a premiar els esforços dels seus proveïdors i d’altres entitats i persones pels seus esforços per combatre el canvi climàtic dins del sector vitivinícola. En un acte celebrat al Petit Celler, a Barcelona, el celler ha reconegut una vegada més les que considera les millors estratègies per aconseguir reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
Al discurs inaugural de la cerimònia, el seu conductor, el periodista ambiental José Luis Gallego, ha recordat que els Premis Torres & Earth també són una manera d’animar altres empreses, tant proveïdores de Família Torres com no, per continuar en aquest camí. És per això que, a més, els guardons reconeixen territoris exemplars en aquesta tasca i periodistes i comunicadors que intenen posar al centre del debat un problema tan greu com és l’emergència climàtica.
Un llarg camí recorregut i molt per a fer
Tal com ha recordat el president de Família Torres, Miguel A. Torres, el seu interès per la descarbonització va començar amb la pel·lícula ‘An inconvenient truth’ (2006) d’Al Gore. Va ser arran d’això que, el 2008 va posar en marxa Torres & Earth, el pla de decarbonització d’aquesta empresa vitivinícola, i va iniciar el camí que l’ha convertit, en paraules de José Luis Gallego, en “un dels empresaris més compromesos amb la lluita contra el canvi climàtic”.

Des d’aleshores fins l’any 2022, les emissions de Torres es van reduir en un 36% en un càlcul que va de la vinya a la distribució del seus productes. A més, un 70% de les necessitats elèctriques de l’empresa es cobreixen amb autogeneració fotovoltaica i amb biomassa, i treballen en altres projectes en tota la cadena de subministraments. Un d’ells, per exemple, és el que fa referència a les ampolles de vidre i a la seva petjada de carboni, planificant l’enviament d’alguns dels seus vins en contenidors perquè siguin embotellats al país on s’han de vendre, o la seva intenció que hi hagi un estàndard europeu per a les ampolles per poder reaprofitar-les de manera conjunta.
Els premiats en els VII Premis Torres & Earth
Pel que fa als guanyadors d’aquests Premis Torres & Earth 2023, el guardonat com a millor proveïdor de raïm ha estat Eusebio Catalán, de Batea, un viticultor que cultiva vinyes orgàniques de garnatxa i que, a més d’invertir en maquinària més eficient, ha instal·lat una bassa d’aigua pluvial amb capacitat per a 20 milions de litres per regar, mitjançant el goteig, les seves 22 hectàrees de vinya.
El premiat en la categoria de proveïdors de material auxiliar ha estat Vidrala, una de les grans empreses fabricants de vidre que s’ha proposat, l’any 2030, ser la més sostenible del sector. El guardó reconeix els esforços que han fet fins ara, en aspectes tan importants com l’ús de vidre reciclat, l’autogeneració d’energia, la millora de l’eficiència de la combustió amb oxigen o fer servir l’hidrogen per a combustible. En aquest sentit, tenen un projecte per a separar l’aigua en hidrogen i oxigen per, així, obtenir aquests dos elements alhora.

En la categoria de serveis logístics, la premiada ha estat l’empresa penedesenca Logística A. Plazas, dedicada al transport i la gestió de residus i que és pionera en la circularització de l’economia a la comarca. D’aquesta companyia, el jurat dels premi n’ha valorat tant l’ús de vehicles que compleixen els estàndards més elevats d’emissions com també de carretes elèctriques als magatzems i la implementació de formacions en bones pràctiques per als treballadors.
La ciutat d’Estocolm, la capital de Suècia, ha rebut el Premi Torres & Earth al territori sostenible. Considerada una de les ciutats més verdes i ambientalment responsables del món. Enguany ha anunciat la decisió de prohibir la circulació de cap vehicle que funcioni amb combustibles fòssils al centre de la ciutat l’any 2025. A més, també està construint tot un barri d’edificis de fusta als afores del municipi, treballa per augmentar l’ús de la bicicleta elèctrica, la implementació de busos ràpids i d’un repartiment d’última milla més ecològic i, finalment, la implicació de la ciutadania.

El guardó a la divulgació ha estat per a Jancis Robinson, la veterana Master of Wine i divulgadora del món de la vinya i el vi a qui, a més se li ha reconegut una trajectòria “impecable” i amb “molta sensibilitat” en tots els assumptes que toquen al medi ambient en relació a la vitivinicultura. Robinson, que ha agraït el premi a través d’un vídeo, s’ha confessat una gran admiradora de Família Torres i ha recordat que caldria “viure en una cova” per no ser conscients dels grans reptes que tenim al davant. És per això que, durant la seva carrera, s’ha destacat per advocar per la reducció de la petjada de carboni en el món del vi, amb mesures com ara reduir el pes de les ampolles, i també per altres estratègies de sostenibilitat.
Finalment, el Premi Torres & Earth per als proveïdors de brandy, una línia de negoci molt important de Família Torres, ha estat per a Alvinesa Natural Ingredients. Una empresa que, gràcies als seus projectes innovadors, no només ha aconseguit que la seva energia tingui un origen 100% renovable, un 35% del qual prové de l’autogeneració fotovoltaica, sinó que a més aprofita un 100% de les matèries primeres per a productes de consum. Així, per exemple, el 100% del vapor que fa servir prové de la biomassa de la vinassa, i també obté altres productes com bioetanol, polifenols, antioxidants, colorants o oli de pinyol de raïm.