MonPlaneta
Família Torres es posiciona a favor de les renovables i troba incomprensible la moratòria
  • CA

El president del celler Família Torres, Miguel A. Torres, fa molts anys que treballa per reduir les emissions de l’activitat de la seva empresa i adaptar la seva matèria primera, la vinya, a les condicions on ens duen els efectes del canvi climàtic. En una atenció a la premsa després de la IX Jornada Ambiental que ha organitzat Torres juntament amb la Universitat de Barcelona, Miguel A. Torres, al capdavant d’una de les companyies vitivinícoles més grans de Catalunya i de l’estat espanyol, amb vinyes a diversos continents, s’ha posicionat clarament a favor de l’expansió de les energies renovables i ha afirmat que “no es pot entendre” la moratòria actual. Tot i considerar que “s’han d’entendre les dues parts”, és a dir, la que vol accelerar la transició energètica i la que vol protegir el territori, Torres ha sentenciat que “és cosa de negociar” perquè, ha acceptat, els parcs de renovables “no es poden posar a qualsevol lloc”.

Durant el discurs de clausura de la Jornada, el president de Família Torres ha afirmat que el seu sector és “el canari a la mina” del canvi climàtic, el primer que en pateix greument les conseqüències. En aquest sentit, després de la Jornada ha explicat algunes de les accions que ha posat en marxa la seva empresa que tenen un doble benefici, com ara posar plaques solars damunt les vinyes, seguint les files i fent ombra durant part del dia. Així, s’aconsegueix generar electricitat i alhora endarrerir la maduració de la vinya que, a causa de l’augment de les temperatures, ha fet avançar la verema dues setmanes en vint anys. Aquesta primera prova, amb dues hectàrees de vinya, ha anat bé i, ha explicat, s’ampliarà en el futur immediat.

D’altra banda, i en termes més generals, Miguel A. Torres ha afirmat que l’empresa està “molt contenta” amb la reducció d’emissions d’un 34% des de 2010 i amb el fet que l’objectiu per a 2030 hagi pujat a més d’un 60%. Una part crucial d’això, ha explicat el president de Torres és l’anomenat “Abast 3”, és a dir, no les emissions directes ni les de l’energia requerida per a la producció del vi sinó més enllà, a la logística i els proveïdors, que han fet una feina magnífica. A banda d’això, però, ha puntualitzat que actualment el 30% de l’electricitat que fan servir els seus cellers és autogenerada i que volen arribar properament als 3MW de generació. Malgrat tot, s’ha mostrat decebut que els consumidors no valorin els esforços d’alguns cellers per reduir la seva petjada de carboni a l’hora de comprar, però espera que els segells que així ho indiquen a les ampolles, com és el cas de “Wineries for Climate Action”, ajudin els amants del vi a seleccionar els que siguin més respectuosos amb el planeta i facin el possible, des del seu lloc, per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa