Un equip d’investigadors de la Universitat Aalto (Finlàndia) ha creat un bioadhesiu per a les construccions de fusta que pot eliminar l’ús de químics tòxics, com ara el formaldehid. En un article publicat a ‘Green Chemistry’, els científics afirmen que això podria reduir encara més la petjada de carboni de la construcció amb fusta, que ja de per sí és molt més baixa que no pas la que es fa amb formigó i acer.

Emprar un residu de la fusta per fer cola

Normalment, la fusta per a la construcció fa servir adhesius basats en combustibles fòssils i que contenen formaldehid, que pot ser perillós per a la salut, especialment durant la seva fabricació però també per als qui viuen als habitatges. Aquest nou bioadhesiu, en canvi, està basat en la lignina, un component estructural de la fusta i un residu de la indústria del paper que, normalment, s’incinera.

Així, aquest adhesiu aprofitaria un material que normalment es destrueix per fer-ne una alternativa més saludable i amb menys emissions per ajudar a desenvolupar una indústria que cada dia es postula més com una alternativa seriosa als mètodes de construcció emprats des de fa més d’un segle.

La lignina és un residu de la fabricació de paper que es pot reciclar per fer bioadhesius per a fusta | Universitat Aalto
La lignina és un residu de la fabricació de paper que es pot reciclar per fer bioadhesius per a fusta | Universitat Aalto

Un procés molt més ràpid i sostenible

Fins ara, per crear bioadhesius amb lignina calia un procés llarg i amb un pretractament amb productes químics, però gràcies a aquests investigadors el procés s’ha reduït de 10 hores a només uns quants minuts, no fa falta escalfar la matèria primera –reduïnt l’ús d’energia– i com a residus només deixa sal i hidròxid de sodi.

Tot plegat és un gran avenç tant per a la indústria de la cola com per a la forestal, ja que fins ara el contingut en lignina dels adhesius havia estat relativament baix (20-50%) i ara es podria arribar a superar el 90%. A més, la cola és forta, no-tòxica i protegeix les superfícies del foc, de manera que també es pot fer servir com a retardant.

Més notícies
La cinta adhesiva per a teixits comparada amb la cinta americana | Institut Tecnològic de Massachusetts

Dissenyen una cinta adhesiva per segellar ferides

Aquest invent, un cop millorat, podria salvar milers de vides cada any i evitar complicacions mèdiques
:  - Mobile
Una placa amb N. aromaticvorans, el bacteri que pot convertir la lignina en plàstic

Un bacteri podria tenir la clau de la producció de plàstic d’origen vegetal

Amb unes quantes modificacions genètiques, aquest organisme podria esdevenir una fàbrica biològica de productes per substituir els plàstics derivats del petroli
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa