MonPlaneta
El canvi climàtic està costant bilions als països més pobres del món

Els efectes del canvi climàtic estan tenint costos econòmics notables arreu del món. Com acostuma a passar gairebé en tot, però, els països més pobles del planeta són els qui estan perdent més diners a causa de la calor extrema, amb un cost que es quantifica en bilions (milions de milions) d’euros. Aquesta és la conclusió a què ha arribat un equip d’investigadors que, en un article publicat a ‘Science Advances’, mostren els resultats d’analitzar el pes econòmic de les onades de calor mundials entre 1992 i 2013.

Fins i tot quan encara ‘no crèiem’ en el canvi climàtic

En un moment com aquell, en què el canvi climàtic sovint semblava més una possibilitat que una realitat palpable, l’economia mundial ja va perdre entre 5 i 29 bilions de dòlars –una xifra semblant en euros– a causa de l’escalfament global. Els efectes, aleshores com ara, van ser més durs en els països tropicals més pobres, reduint un 6,7% anual de mitjana el seu PIB mentre, als països rics, només es va reduir un 1,5%. Una injustícia climàtica que alguns països volen resoldre a la COP27 però que, de moment, és tan real ara com aleshores.

L'estiu de 2021 va estar marcat per grans onades de calor i temperatures altíssimes que, a Sicília, van superar dels 48ºC | Piqsels
Les altes temperatures causen pèrdues econòmiques per causes molt diverses | Piqsels

Uns efectes poc estudiats

No obstant això, i que se sap qui paga més els efectes de les emissions de carboni d’origen humà, hi ha pocs estudis que hagin mirat de posar-hi una xifra, i els que ho han fet són força recents. Per calcular la calor causada per les emissions de carboni, els investigadors van combinar les dades de les mitjanes anuals dels països i dels 5 dies més càlids de cada any entre 1992 i 2013 amb models climàtics.

Aquests darrers són els dies que fan baixar la productivitat, destrueixen collites i faciliten els accidents de treball. Així, els models van apuntar que les regions amb més recursos que tenen temperatures més altes són les que pateixen més, encara que les seves emissions siguin més baixes que les dels països rics.

Efectes de la sequera
Un quants dies de calor extrema poden destuir collites senceres

Diferències enormes entre països rics i pobres

Entre els països afectats hi ha el Brasil, Veneçuela i Mali, el PIB dels quals es va reduir un 5% anual en comparació amb el que hauria passat sense canvi climàtic. Una gran diferència amb Finlàndia o el Canadà, on la reducció del PIB va ser només d’un 1%. Amb aquests resultats, els experts podran plantejar millor les estratègies d’adaptació al canvi climàtic, tant per a la calor com per a les pluges extremes.

El fet que amb només els 5 dies més càlids hi hagi efectes tan importants vol dir que, mirant de protegir dels efectes d’aquests, ja s’aconseguiria una millora molt important. Aquests càlculs, a més, també són un altre argument a favor que els països rics paguin pels desastres que ha causat en els països pobres el canvi climàtic que ells han provocat, com ja demanen molts dels assistents a la cimera climàtica COP27.

Més notícies
El sector dels combustibles fòssils ha desembarcat a la COP27 per defensar els seus interessos

Els ‘lobbies’ dels combustibles fòssils inunden la COP27

El número de delegats de la indústria s'ha disparat i són gairebé 650
:  - Mobile
La cimera COP27 ha estat criticada pels desplaçaments en avió privat de molts dels seus assistents | Nacions Unides

Calculen l’impacte climàtic dels jets privats per anar a la COP27

Els desplaçaments a la cimera han aixecat moltes crítiques per la seva petjada de carboni
:  - Mobile
El secretari general de l'ONU, António Guterres, va participar en la inauguració de la cimera climàtica COP27 celebrada a Egipte | UNFCCC/Kiara Worth

Ultimàtum del secretari general de l’ONU a la COP27: “Cooperar o morir”

António Guterres crida els participants a crear un Pacte de Solidaritat Climàtica i a taxar les petrolieres pels danys causats
:  - Mobile
Les persones més riques del món són responsables d'una quantitat desorbitada d'emissions de gasos d'efecte hivernacle | Pxhere

Un multimilionari emet un milió de cops més CO2 que una persona normal

Això conclou un estudi d'Oxfam després d'analitzar les inversions de 125 de les persones més riques del món
:  - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa