MonPlaneta
Troben canvis a la sang dos anys abans de diagnosticar el càncer de mama
  • CA

Un equip d’investigadors descobert que hi ha canvis en algunes proteïnes de la sang que es poden detectar fins a dos anys abans d’un diagnòstic de càncer de mama. Aquest descobriment, que pot ajudar a garantir un diagnòstic precoç i a augmentar la supervivència a la malaltia, ha estat presentat a la 13a Conferència Europea sobre el Càncer de Mama, que s’ha celebrat a Barcelona, i pot ajudar a analitzar la sang de persones amb predisposició genètica o antecedents familiars d’aquest càncer.

Un estudi que fa deu anys que dura

La recerca, anomenada Trial Early Serum Test Breast Cancer (TESTBREAST) va començar l’any 2011 i inclou 1.174 dones amb alt risc de patir la malaltia, ja sigui pels antecedents familiars o perquè tenen variants genètiques que augmenten el risc de patir-ne. Així doncs, l’estudi fa deu anys que dura i s’ha extret mostres de sang almenys una vegada a l’any, i també les que han desenvolupat la malaltia.

Càncer de mama | Pixabay
Les variacions en algunes proteïnes de la sang poden apuntar a l’aparició d’un càncer de mama | Pixabay

Gràcies a l’espectrometria de masses, s’ha analitzat els nivells de diverses proteïnes a la seva sang, buscant variacions entre elles i també en cada participant. Així és com s’han trobat diferències clares, concretament en sis proteïnes que eren en nivells més alts o més baixos entre un i dos anys abans del diagnòstic pels mitjans habituals.

La base per a la detecció precoç de la malaltia

En declaracions recollides per Europa Press, Sophie Hagenaars, del Centre Mèdic de la Universitat de Leiden (Països Baixos), ha explicat que les proteïnes podrien ser “la base” d’anàlisis de sang per a la detecció precoç de la malaltia. Ha destacat, a més, que han trobat més variació entre dones que en cadascuna a mesura que desenvolupava el càncer, cosa que indica que les proves s’haurien de basar tant en les diferències entre dones amb i sense càncer com en les variacions individuals.

Ara, els investigadors miraran de validar els resultats en un grup més gran de dones. Com ha explicat Hagenaars, si es validen, la prova es podria emprar “com a complement de les tècniques de cribrat existents”. “Les anàlisis de sang són relativament senzilles”, ha afegit, “i no resulten especialment doloroses”, de manera que es podrien fer “amb la freqüència necessària”.

Més notícies
Sanitària desinfecta un mamògraf a l'Institut Català d'Oncologia (ICO)
IA per predir la resposta a la quimioteràpia en càncers de mama
La Universitat de Barcelona lidera un projecte amb finançament europeu per identificar els pacients que poden respondre millor
La metàstasi del càncer de mama podria estar influenciada pel cicle circadià, segons un estudi
La metàstasi del càncer de mama s’accelera quan dormim
Aquest descobriment podria ajudar a millorar el seguiment i el tractament de la malaltia
Una dona, fent-se una mamografia, una de les proves amb què es detecta el càncer de mama | Europa Press
La immunoteràpia afegida a la quimioteràpia ajuda a aturar el càncer de mama més agressiu
L'assaig clínic, presentat a Barcelona, s'ha fet en més de 1.000 pacients de tot el món en estadi primerenc
Cèl·lules tumorals | Wikimedia Commons
Troben com combatre el càncer de mama quan fa metàstasi al cervell
Un nou tractament que fa servir medicaments existents podria ajudar a frenar una complicació sovint mortal

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa