La Universitat de Barcelona és l’encarregada de coordinar un projecte que vol validar una solució d’intel·ligència artificial (IA) per predir la resposta a la quimioteràpia en càncers de mama. El projecte RadioVal, que compta amb 5,8 milions d’euros de finaçament de la Unió Europea, començarà aquest mes de setembre a Barcelona, compta amb la participació de 15 universitats i centres sanitaris més i vol avançar en la lluita contra aquesta malaltia.
Una ajuda per reduir el patiment
El càncer de mama és el més comú a escala mundial, i els nous protocols de tractament, com la quimioteràpia neoadjuvant, han contribuït significativament a la reducció de la mortalitat. No obstant això, tenen efectes secundaris importants, i l’eficàcia del tractament varia en cada pacient. És per això que l’objectiu de RadioVal és validar una solució que faci servir la IA per ajudar els metges a identificar els pacients que hi puguin respondre millor i reduir el patiment causat.

Un gran assaig internacional
La solució amb IA parteix d’un conjunt de dades radiològiques i es provarà a vuit centres clínics, cinc de la Unió Europea (Àustria, Suècia, Polònia, Croàcia i l’estat espanyol), tres de l’Argentina, un d’Egipte i un de Turquia. No se’n validarà només la precisió sinó també la robustesa tècnica, la seguretat clínica, l’aplicabilitat, l’excel·lència ètica i el compliment de la legislació.
RadioVal serà la primera validació internacional d’un solució radiològica basada en IA en el càncer de mama que es podrà implementar a centres sanitaris. Tindrà en compte les necessitats sanitàries i clíniques, les radioètiques i també la legislació de cada país on s’apliqui. El coordinador del projecte i investigador Ramón y Cajal de la Facultat de Matemàtiques i Informàtica de la UB, Karim Lekadir, explica que és “una oportunitat sense precedents” d’aconseguir proves de la utilitat i l’aplicabilitat de la radiologia basada en IA en el tractament el càncer de mama.