MonPlaneta
La microbiota pot explicar per què algunes persones viuen més de 100 anys

La microbiota intestinal pot ser la raó que expliqui, com a mínim en part, per què hi ha persones que arriben a viure més de 100 anys. Un estudi de la Universitat de Copenhaguen, publicat a la revista ‘Nature Microbiology’, mostra com la seva flora intestinal té característiques distintives que poden ser un factor important en el fet que, malgrat els avenços mèdics i les millores en les condicions de vida hi ha persones que superen el segle d’edat mentre moltes altres moren abans.

El treball ha estudiat 176 persones japoneses que han superat els 100 anys d’edat en bon estat de salut. Fins ara, ja s’havia observat que la flora intestinal dels ciutadans japonesos de més edat produeixen noves molècules que els fan més resistents als microorganismes causants de malalties i, si estan més protegits, és més probable que visquin més temps. Ara, però, fins i tot s’ha vist com aquestes persones tenen virus als intestins que poden tenir un efecte positiu en aquell ecosistema i, per tant, en la seva salut.

Una dona d'edat avançada | Pxhere
La flora intestinal pot explicar les diferències de longevitat entre persones | Pxhere

Els virus dels intestins, un factor clau

A l’interior dels nostres intestins hi ha milers de milions de virus que viuen dels bacteris i fins i tot al seu interior i que no tenen cap interès per les cèl·lules humanes. Són patògens estrictament dels bacteris i, com que la microbiota està formada per centenars de tipus diferents d’aquests microorganismes, també hi ha moltíssims virus bacterians.

A més de diversos virus bacterials nous que són beneficiosos per a la salut, però, l’estudi també ha trobat altres característiques interessants al microbioma dels supercentenaris japonesos. Per començar, una diversitat biològica altíssima, que mostra la bona salut de la flora intestinal i una major protecció contra malalties relacionades amb l’edat. Una possible pista per entendre com augmentar l’esperança de vida de tothom.

Estudiant les interaccions entre els microorganismes

Per estudiar-lo en més detall, els investigadors van dissenyar un algoritme perquè fes un mapa dels bacteris i virus bacterians de tots els supercentenaris participants a l’estudi, per entendre la dinàmica de la microbiota, les interaccions entre tots aquests organismes i veure si és possible modificar el de qualsevol persona per tal que visqui una vida més llarga i sana.

Flora intestinal | Wikimedia Commons
Flora intestinal | Wikimedia Commons

Entre els resultats interessants hi ha el fet que no tots els virus són dolents per als bacteris sinó que, en el cas dels que s’han trobat als supercentenaris japonesos, tenen gens extres que podrien ser-los beneficiosos, ajudant a la transformació d’algunes molècles als intestins que podrien ajudar a estabilitzar la microbiota i evitar o reduir inflamacions.

Possibles aplicacions

Un cop identificats aquests bacteris i virus beneficiosos en supercentenaris, caldrà veure si són presents en totes les persones o només en algunes, com evolucionen al llarg de la vida i, fins i tot, si és possible fer que les persones que no en tinguin puguin fer-ho i beneficiar-se, també, dels seus efectes positius per a la salut. Al cap i a la fi, si són un factor tan rellevant en la longevitat, són un element molt més fàcil de canviar que no pas la genètica i que podria suposar una gran millora, especialment, per a la qualitat de vida de les persones grans.

Més notícies
George el Solitari l'any 2007
Després de mort, George el Solitari revela el secret de la longevitat de les tortugues gegants
L'anàlisi del seu ADN i d'altres tortugues gegants de les Galàpagos troba variants genètiques relacionades amb la reparació de l'ADN, la resposta immunnològica i la supressió del càncer
Artemisia scoparia | Wikimedia Commons
Un extracte vegetal allarga un 40% la vida d’uns cucs
Els investigadors creuen que els resultats es podrien replicar en humans
Identifiquen els mecanismes cel·lulars que podrien fer-nos viure fins a 500 anys
Els darrers descobriments podrien millorar moltíssim les teràpies contra l'envelliment i multiplicar per cinc la durada de les nostres vides
L'alimentació pot tenir un efecte fins i tot en el nostre genoma, tot i que encara queda molt per aprendre en aquest camp | Rawpixel
La dieta té un efecte directe en els nostres gens
La nutrigenòmica mira d'explicar l'acció dels nutrients, que activen alguns interruptors de l'ADN

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa