MonPlaneta
Centres catalans obren camí per tractar un càncer cerebral incurable
  • CA

Un equip de diversos centres de recerca catalans coordinats per la Universitat Autònoma de Barcelona ha trobat un camí que pot dur al desenvolupament de tractaments contra el glioblastoma, un càncer cerebral que, a dia d’avui, és incurable. Un nou avenç que se suma a altres fets recentment i que donen esperança a les persones que pateixen i patiran en el futur aquesta malaltia, molt agressiva.

Els resultats de la investigació, feta per investigadors bàsics, neurooncòlegs, patòlegs i neurocirurgians de la UAB, l’Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, ha estat publicat a la revista ‘Cancers’ i ha consistit en l’administració de gosipol, una substància derivada del cotó, a les cèl·lules tumorals. El gosipol potencia l’activitat de la proteïna DFF40-CAD, que durant l’apoptosi, el mecanisme del propi cos que promou la mort cel·lular per tal de protegir-lo, organitza la forma com es trenquen les cèl·lules. Quan els nivells d’aquesta proteïna són baixos, la fragmentació cel·lular pot no completar-se i que hi hagi una recuperació mentre que, gràcies al gosipol, arriba a la fi i la cèl·lula, en aquest cas tumoral, mor.

Glioblastoma | Wikimedia Commons
Glioblastoma | Wikimedia Commons

Els investigadors, segons un comunicat emès per la UAB, han aconseguit demostrar que compostos químics com el gosipol “poden empènyer les cèl·lules del glioblastoma fins a un punt de no-retorn després d’iniciar la mort cel·lular” sense que calgui modificar-les genèticament. La primera autora de l’estudi, Laura Martínez-Escardó, investigadora del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB, explica que “promoura que l’apoptosi finalitzi adeqüadament a les cèl·lules tumorals dels pacients podria ser una bona estratègia per tractar el gioblastoma”, un descobriment que ha definit com a “prometedor”. A més, aquesta investigació ha ajudat, en qualsevol cas, a entendre millor la biologia d’aquest tumor, que a dia d’avui continua sent incurable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa