MonPlaneta
Un nou descobriment pot ajudar a tractar el tumor cerebral més mortal
  • CA

Un equip de científics que estudia el tipus més comú i agressiu de tumor cerebral en persones adultes ha descobert una nova manera d’analitzar les cèl·lules sanes i malaltes d’un mateix pacient. Això obre un camí a la creació de tractaments personalitzats pel glioblastoma multiforme, de què només un 25% d’afectats viu més d’un any i només un 5% més de cinc anys.

En un article a ‘Nature Communications’, els investigadors expliquen com han creat tot un nou tipus de recerca experimental que, en una prova amb deu pacients, ha descobert moltes coses sobre el desenvolupament del glioblastoma multiforme i fins i tot ha identificat dianes potencials per a tractaments individualitzats. A més, també podria ajudar a predir la resposta de cada pacient a medicaments emprats actualment per a altres malalties, cosa importantíssima tenint en compte que tenen una esperança de vida mitjana d’entre 12 i 18 mesos.

Radioteràpia intraoperatòria | ICO

Gràcies a aquesta tècnica, s’han identificat canvis en la funció dels gens que tenen lloc en aquests tumors i que no suposen un canvi en el codi genètic. Combinant el treball al laboratori i l’anàlisi per ordinador, s’han identificat diferències moleculars significatives que podrien ajudar a desenvolupar tractaments orientats específicament a les cèl·lules tumorals. Això pot ser molt important ja que, a causa de la seva agressivitat, els glioblastomes multiforme s’estenen tan per la zona del cervell que els envolta que l’extracció quirúrgica resulta pràcticament impossible. A més, és extremadament resistent a la radioteràpia i a la quimioteràpia de manera que, fins i tot quan s’aconsegueix que remeti, és molt probable que torni. Per tot plegat, i malgrat els avenços de la medicina, el seu tractament no ha canviat durant les darreres dècades.

Això, és clar, podria canviar a partir d’ara, ja que gràcies a aquestes anàlisis es podrà conèixer les diferències entre els tumors de cada pacient o fins i tot dins el tumor d’un mateix pacient, canvis a nivell genètic que podrien ser una porta d’entrada per a la seva destrucció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa