MonPlaneta
El líquid cefalorraquidi pot ajudar a detectar tumors cerebrals en infants
  • CA

Analitzar el líquid cefalorraquidi podria servir per identificar la presència de medul·loblastomes en infants, un tipus de tumor cerebral agressiu que és el més comú entre aquest segment de la població. Un equip de la Universitat Johns Hopkins, als Estats Units, ha identificat una sèrie de gens, tipus d’ARN, lípids i metabòlits que s’expressen de manera diferent en mostres de pacients amb aquesta malaltia.

En un estudi publicat a la revista ‘Acta Neuropathologica Communications’, els investigadors expliquen com la comparació de líquid cefalorraquidi de 40 pacients de medul·loblastoma i 11 de sans ha permès trobar 110 gens, 10 tipus d’ARN, 14 lípids i uns quants metabòlits diferents entre els dos grups. Tot i que les diferències no són suficients com per distingir entre els quatre subtipus de medul·loblastoma existents, sí que podrien servir per identificar la presència del càncer.

El medul·loblastoma és el tumor cerebral maligne més habitual en els infants | Wikimedia Commons
El medul·loblastoma és el tumor cerebral maligne més habitual en els infants | Wikimedia Commons

Així doncs, el treball aporta proves que hi ha diverses maneres com el líquid cefalorraquidi pot ajudar a diagnosticar el medul·loblastoma i podria ser una primera passa cap a noves proves diagnòstic per identificar ràpidament la presència del tumor, element que pot ser clau per a les probabilitats de supervivència del pacient. A més, també obre la porta a fer proves semblants en altres càncers del cervell i fins i tot altres problemes neurològics que siguin menys invasius que, per exemple, la biòpsia del teixit tumoral.

L’anàlisi de fluids corporals és una manera molt menys invasiva de detectar i seguir malalties, ja sigui amb la sang, l’orina i el líquid cefal·loraquidi. En el cas dels pacients amb medul·loblastoma, aquest líquid té unes característiques úniques que es corresponen perfectament amb la presència del tumor al sistema nerviós central. Tot i això, els investigadors adverteixen que, alhora que és una porta oberta, també cal ser previngut, perquè primer caldria fer estudis en poblacions més grans per confirmar els resultats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa