MonPlaneta
L’exposició als antibiòtics durant la infantesa pot causar asma i al·lèrgies
  • CA

L’exposició als antibiòtics durant la infantesa mata bacteris beneficiosos que viuen als intestins i pot causar asma i al·lèrgies, segons demostra un estudi publicat a ‘Mucosal Immunology’. Aquest treball suposa la prova més clara que s’ha obtingut mai fins ara de la connexió entre l’ús d’aquests fàrmacs i el desenvolupament d’aquests problemes de salut.

Els antibiòtics poden “impactar la immunitat de l’hoste”

La investigació ha estat duta a terme per un equip de la Universitat Rutgers (Estats Units) i la Universitat de Zuric (Suïssa). El seu autor principal, Martin Blaser, afirma que té una conseqüència simple: “eviteu fer servir antibiòtics en infants joves sempre que pugueu perquè podria elevar el risc de problemes d’al·lèrgies i/o asma a llarg termini”. Aquests medicaments, que són entre els més emprats en els infants, afecten el microbioma intestinal i les funcions metabòliques i poden “impactar la immunitat de l’hoste”.

L'exposició als antibiòtics pot tenir conseqüències importants per a la salut | Global Panorama
L’exposició als antibiòtics pot tenir conseqüències importants per a la salut | Global Panorama

Experiments amb ratolins

A la primera part de l’experiment, uns ratolins de cinc dies de vida van rebre aigua, azitromicina o amoxicilina. Quan es van fer grans, els investigadors els van exposar a un al·lèrgen comú derivat dels àcars de la pols. Els ratolins que havien rebut antibiòtics, especialment l’azitromicina, van presentar una taxa molt més elevada de resposta immunològica, és a dir, d’al·lèrgies.

A la segona part de l’experiment es va provar la hipòtesi que l’exposició primerenca als antibiòtics causa al·lèrgies i asma perquè mata bacteris beneficiosos dels intestins que ajuden al desenvolupament del sistema immunològic. Així, es van transferir mostres fecals riques en bactèries dels ratolins que havien pres aigua a alguns ratolins, i a altres se’ls van transferir mostres de ratolins que havien estat exposats als antibiòtics.

Els ratolins que van rebre mostres alterades pels antibiòtics no tenien més probabilitats de desenvolupar al·lèrgies que els altres, com no passa amb les persones que prenen antibiòtics un cop adults. Els seus fills, però, sí que en tenien. L’única variable diferent era l’exposició als antibiòtics i els efectes que té en la flora intestinal. Així doncs, sembla provat que els antibiòtics causen reaccions immunològiques no desitjades a causa dels seus efectes en la flora intestinal, però només si l’exposició és durant la primera infantesa.

Més notícies
La presència de microorganismes a l'equipament mèdic és la principal causa d'infeccions hospitalàries | ACN
Troben una manera de combatre les infeccions d’hospital sense antibiòtics
Aquests bacteris causen milions de morts arreu del món cada any
La manera com es menja és important
La competència entre els bacteris dels nostres intestins és beneficiosa per a la salut
Tenir cura de la nostra dieta ajuda a mantenir una varietat suficient al microbioma i a evitar malalties com l'obesitat o la diabetis
L'equip de recerca de IDIBGI que ha treballat en l'estudi | Universitat Pompeu Fabra
Relacionen un virus present als intestins amb més capacitat cognitiva
La memòria també millora gràcies a aquest component de la microbiota

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa