MonPlaneta
Proposen emprar un al·lucinògen per tractar l’estrès del personal sanitari
  • CA

Fer servir la psilocibina, l’alcaloide dels bolets al·lucinògens, per tractar els efectes psicològics de l’estrès de la pandèmia en el personal sanitari. Aquesta és la proposta del doctor Anthony Back, metge al Centre Mèdic Harborview de Seattle (Estats Units). Una prova històrica de la Universitat de Washington provarà una versió sintètica d’aquesta substància en 30 professionals mèdics amb depressió, en un tractament que anirà acompanyat de psicoteràpia.

D’ençà de l’inici de la pandèmia, les onades i onades sucessives de la Covid-19 ha posat una pressió enorme sobre el personal dels hospitals i altres centres sanitaris del món. Això, és clar, ha estat un cop important per a la seva salut mental, i aquesta és la raó darrera la proposta de Back, que ha explicat la seva idea a la cadena nord-americana NBC.

Psilocybe mexicana | Wikimedia Commons
Psilocybe mexicana | Wikimedia Commons

Alguns estudis anteriors d’escala reduïda indiquen que la psilocibina redueix la depressió i l’ansietat en pacients amb càncer o depressió greu, i alguns també apunten que podria ser una ajuda en el tractament de l’alcoholisme. En un moment de crisi en el sistema sanitari a nivell mundial, aquest assaig podria donar una eina per a moltíssims treballadors sanitaris que estan mentalment esgotats després de gairebé dos anys de pressió sense aturador.

Així doncs, l’experiment es farà en treballadors sanitaris que tinguin problemes de salut mental entre moderats i severs a causa de l’estrès de la pandèmia. Cadascun rebrà dues sessions de psicoteràpia abans d’una dosi de psilocibina o un placebo abans d’una altra sessió, de sis hores de durada, amb un terapeuta. Després, es faran tres sessions més de psicoteràpia. Amb les dades que es recullin, s’avaluaran els efectes de la droga i els possibles efectes secundaris.

Psylocibes secs | Wikimedia Commons
Psylocibes secs | Wikimedia Commons

La psilocibina té la propietat de fer que les persones deixin de pensar com sempre i transitin per camins nous, raó per la qual ha estat emprada com a droga (re)creativa durant milers d’anys. Tot i això, és clar, té alguns riscos, ja que pot empitjorar l’humor, augmentar l’ansietat o, en casos extrems, provocar brots psicòtics. És per això que les persones amb factors de risc no n’haurien de prendre i els qui ho facin han de ser vigilats per persones preparades, recomanacions que han estat tradicionalment habituals en els qui en prenen de manera il·legal.

Per bé que ja hi ha estudis previs sobre els efectes de la psilocibina en la depressió i l’ansietat, d’altres també adverteixen dels seus possibles efectes adversos. Caldrà, doncs, esperar a veure els resultats d’aquest.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa