MonPlaneta
Els gossos de Txernòbil, un exemple de supervivència en condicions extremes

Han passat trenta-set anys d’ençà de l’accident de la central nuclear de Txernòbil i, no obstant això, els descendents dels gossos que van ser abandonats durant l’evacuació continuen sobrevivint i reproduint-se. Aquest exemple de supervivència en les condicions més extremes, entre edificis mig enrunats i nivells altíssims de radiació, ha estat estudiat per un equip d’investigadors, que ha publicat els resultats obtinguts a la revista ‘Science Advances’.

Diferències clares entre poblacions

L’objectiu concret d’aquests científics ha estat la genètica d’aquests animals, sotmesa a un dels dels entorns més durs i degradats del planeta no només per acció de la radiació sinó també de la selecció natural. El treball se centra en 302 gossos que viuen en llibertat a la zona d’exclusió i ha aconeseguit establir diferències genètiques clares en diverses poblacions, no només entre elles sinó amb la resta de gossos del món.

Els gossos de Txernòbil fa gairebé quaranta anys que viuen en llibertat en un entorn extrem | Jorge Franganillo / Flickr (CC BY 2.0)
Els gossos de Txernòbil fa gairebé quaranta anys que viuen en llibertat en un entorn extrem | Jorge Franganillo / Flickr (CC BY 2.0)

Al cap i a la fi, aquests gossos han viscut durant unes 15 generacions a un dels entorns més hostils que podem trobar al nostre planeta, i en aquest sentit són un camp de proves increïble per veure quins impactes pot tenir en els gens dels individus que han aconseguit arribar fins als nostres dies.

Tres grans grups fàcils de distingir

Els animals han estat dividit en tres grans grups: els que tenen l’hàbitat a uns 30 quilòmetres de Txernòbil, els que el tenen a uns 15 quilòmetres i els que viuen a l’interior mateix de la central nuclear. Per bé que els científics pensaven que s’haurien reproduït molt entre ells i que serien difícils de distingir, els resultats de les anàlisis d’ADN han demostrat que els gens permeten saber a quina zona pertany cada gos. De fet, fins i s’han pogut identificar una quinzena de famílies.

L’estudi ha analitzat l’ADN de gossos que viuen a distàncies diferents de la central nuclear de Txernòbil | Jorge Franganillo / Flickr (CC BY 2.0)

L’inici d’un estudi que pot respondre moltes preguntes

A partir d’aquí, els investigadors poden començar a buscar alteracions a l’ADN: què és una adaptació selectiva, què és una mutació, si ha estat causada per la radiació, què els ajuda, què els perjudica… Tota una feinada d’identificació i distinció de canvis genètics que pot ajudar a entendre com els animals, i també els humans, poden sobreviure en indrets sota el que anomenen un “assalt ambiental continu”, inclòs l’espai.

Gràcies a aquest treball, es podran començar a respondre algunes preguntes sobre com afecta la radiació constant als grans mamífers, com ara a quina velocitat canvien els seus genomes. De moment, els investigadors ja han començar el seu estudi següent. La zona de Txernòbil, actualment, no és un camp de batalla de la invasió russa d’Ucraïna i, per tant, podrà dur-se a terme amb una certa normalitat.

Més notícies
'Atomik', el vodka de Txernòbil, ha estat elaborat amb sègol i aigua de la zona d'exclusió al voltant de la central nuclear
Vodka, el primer producte de consum elaborat a la zona d’exclusió de Txernòbil
Els beneficis de les vendes del destil·lat, comercialitzat sota la marca 'Atomik', serviran per ajudar les comunitats que viuen a l'àrea
Comptador Geiger
Descobert l’origen del núvol radioactiu que va sobrevolar Europa a finals de 2017
Va ser la fuga de material més important del món des de l'accident de Fukushima, tot i que va rebre molta menys atenció. Ara, un estudi que ha analitzat més de 1.300 mesures n'assenyala la causa.
La glacera Jakobshavn
Les glaceres guarden grans quantitats de pluja radioactiva… i s’estan fonent
Una investigació recent ha trobat nivells de radiació al glaç que només són superats pels dels indrets on hi ha hagut explosions o accidents nuclears
Polèsia és una de les regions amb una biodiversitat més rica d'Europa, però des del febrer que ha estat arrasada per la guerra | Wild Polesia
Els atacs de l’exèrcit rus estan destruint ‘l’Amazònia d’Europa’, a Ucraïna
Els bombardeigs i les mines arrasen una de les zones amb més diversitat animal i vegetal del continent

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa