MonPlaneta
L’erupció dels volcans Mauna Loa i Kilauea s’atura alhora
  • CA

Els volcans Mauna Loa i Kilauea, a Hawaii (Estats Units), que feia setmanes que estaven en erupció alhora, ara també s’han aturat pràcticament a l’uníson. Segons el Servei Geològic dels Estats Units (USGS), tant el primer, el volcà actiu més gros del món, com el segon, que duien en erupció des del setembre de 2021, han deixat d’expulsar lava i gasos a l’Illa Gran de l’arxipèlag, que feia dies que patia aquestes dues erupcions simultànies. Tot un descans per a una població que duia força temps en una situació molt tensa.

El volcà Kilauea, a Hawaii
El volcà Kilauea, a Hawaii

Poden quedar punts incandescents que s’aniran refredant

Les autoritats geològiques nord-americanes van explicar aquest dimarts com, el passat divendres, el Kilauea va deixar d’escopir lava per primer cop des del mes de setembre de 2021 i que l’endemà, dissabte, el Mauna Loa, el volcà actiu més gros del món, també va deixar de fer-ho. A més, en aquest darrer cas, l’USGS també especifica que les emissions de diòxid de sofre han tornat gairebé als nivells anteriors a l’erupció.

Tot i que adverteixen que encara es poden trobar punts incandescents a prop de la xemeneia, seguint alguns canals i que el final del flux pot continuar molt calent durant uns quants dies i setmanes, fins que s’acabi de refredar, la institució considera que “no s’espera que l’activitat eruptiva torni”, basant-se en l’experiència acumulada durant esdeveniments semblants que han tingut lloc les darreres dècades.

Els dos volcans de Hawaii han deixat d'expulsar lava alhora i s'estan refredant | USGS
Els dos volcans de Hawaii han deixat d’expulsar lava alhora i s’estan refredant | USGS

Els experts no tenen clar si és casualitat

Aquest cop ha estat, de fet, el primer des de 1984 que tots dos volcans, separats per poc més de 30 quilòmetres, han estat en erupció alhora. Que s’hagin aturat pràcticament al mateix temps, però, ha fet que algunes persones es preguntin si ha estat casualitat o si hi ha alguna mena de relació.

Segons l’USGS, no hi ha una resposta clara o, si més no, els experts no la tenen. “Els volcans no estan connectats directament però poden ‘sentir-se’ mútuament a través dels efectes de l’estrès”. Així doncs, és possible que “l’erupció del Mauna Loa hagi permès que el Kilauea es relaxi”. De fet, apunta l’institut en comparació amb episodis anteriors, aquesta darrera erupció del Kilauea era força poc violenta d’entrada.

Més notícies
Erupció del volcà Stromboli | Wikimedia Commons
El món no està preparat per a un cataclisme volcànic
Un esdeveniment així pot tenir conseqüències enormes en el clima i les cadenes de subministraments d'aliments i altres productes
'La Setena Plaga', oli de John Martin de 1823
Els desastres naturals a la Història: el volcà de Théra
Fa 2.500 anys, una erupció catastròfica va acabar recollida a la història i la cultura de milions de persones
Els volcans submarins poden generar tsunamis enormes, com va passar el 2022 a Tonga | NOAA
Un volcà submarí al mig del Pacífic duu tres setmanes en erupció
Els científics tenen problemes per confirmar-ho perquè és en un indret molt remot
El volcà Hunga Tonga-Hunga Ha’apai va entrar en erupció entre finals de 2021 i principis de 2022, emetent quantitats enormes de vapor d'aigua a l'atmosfera
Una erupció volcànica pot haver contribuït a les altes temperatures de 2022
El Hunga Tonga-Hunga Ha’apai va emetre milions de tones de vapor d'aigua, que causa efecte hivernacle

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa