El Ministeri de Turisme i Antiguitats d’Egipte va anunciar, fa uns dies, el descobriment de les enormes esfinxs de pedra que guardaven el temple mortuori del faraó Amenhotep III, pare del famós Tutankhamon i que va regnar fa uns 3.400 anys. Les dues estàtues, d’uns 8 metres d’alçada, flanquejaven l’entrara de l’avinguda de les processons, al l’interior del temple, i conserven gravades a la cara les faccions del faraó i també la corona i la barba cerimonials.
El Temple dels Milions d’Anys, on s’ha fet aquesta troballa, havia de ser un monument a la glòria del faraó on, després de la seva mort, se li continuaria rendint culte. És per això que ocupa un espai de 35 hectàrees a l’altra riba del Nil d’on es troba la ciutat de Tebes, aleshores capital del regne de les Dues Terres. Un terratrèmol el 1.200 abans de Crist, però, el va destruir gairebé per complet, i les inundacions dels segles següents van acabar d’enterrar-ho tot.

Les excavacions en aquest jaciment van començar el 1998, i les darreres troballes, a més de les esfinxs, és que una de les grans sales de columnes del temple era encara més gran i luxosa del que s’havia imaginat. Entre els descobriments hi ha inscripcions i imatges de celebracions reials a finals del regnat d’Amenhotep i tres busts de granit negre de la deessa lleona Sekhmet, que guardaven el pati del temple com a guardiana que era dels faraons egipcis.
La mort d’Amenhotep III va obrir un període d’inestabilitat a Egipte. El seu fill, Amenhotep IV, va canviar el seu nom a Akhenaton i va instaurar un culte monoteïsta al Sol, contrari a les tradicions egípcies. Fins i tot va construir una nova capital, Amarna, on va instal·lar la cort. Després de la seva mort, el breu regnat de Tutankhamon va revertir els canvis en el culte i va restaurar els déus egipcis. Poques dècades després, Ramsès II El Gran va ordenar esborrar el seu nom d’arreu per eliminar la seva heretgia de la història d’Egipte.