MonPlaneta
L’erupció volcànica de Tonga de 2022 va ser la més potent del darrer segle

L’erupció de 2022 del volcà Hunga Tonga-Hunga Ha’apai, a Tonga, va ser la més potent que hi ha hagut al nostre planeta des de fa més d’un segle. Segons els darrers càlculs, publicats a ‘Science Advances’, l’explosió submarina que es va produir va ser de 15 megatones, una potència superior a la de la majoria de bombes atòmiques que s’han fabricat fins ara.

De fet, caldria anar a l’explosió del volcà Krakatau, que el 1883 va fer desaparèixer part de l’illa del mateix nom i va causar la mort de més de 35.000 persones. En aquest cas, però, com que l’explosió va ser submarina, es va generar un megatsunami amb onades de fins a 45 metres d’alçada a la costa de l’illa de Tofua i fins a 17 metres a Tongatapu, l’illa més poblada del país.

Onades que van arribar a 85 metres d’alçada en un minut

El volcà submarí Hunga Tonga-Hunga Ha’apai forma part de la cadena d’illes de Tonga i és resultat de la convergència de les plaques tectòniques Pacífica i Indoaustraliana. Les darreres anàlisis sobre la potència de l’erupció s’han fet combinant imatges per satèl·lit, mapes amb drons i observacions de camp, mostrant com la poca profunditat i la ‘geografia’ complexa de la regió va donar forma a onades que van arribar als 85 metres d’alçada durant el primer minut després de l’explosió.

Una combinació de sort i preparació va evitar un cataclisme

No obstant això, les morts a causa d’aquest tsunami enorme van ser molt poques. Això té diverses explicacions, com ara l’indret on va tenir lloc, els efectes de la pandèmia de Covid-19, que encara es notaven, i també els esforços que s’han fet a Tonga durant els darrers anys per tenir sistemes d’alerta i plans d‘evacuació i contingència per si es produïa un cas com aquest. I no obstant això, la casualitat o la sort que el tsunami no anés cap a llocs més poblats i més propers també hi va jugar un paper important. És per aquesta raó que els dades obtingudes haurien de servir per millorar les estratègies de cara al futur.

Més notícies
Erupció del volcà Stromboli | Wikimedia Commons
Una nova pista pot ajudar a predir les erupcions volcàniques
El diòxid de carboni pot permetre saber on està emmagatzemat el magma amb una precisió de 100 metres
Volcà Anak Krakatoa
Descobreixen el secret dels volcans explosius
Entendre els processos que hi ha al darrere d'aquests esdeveniments tan perillosos pot facilitar la predicció d'aquest tipus d'erupcions
'La Setena Plaga', oli de John Martin de 1823
Els desastres naturals a la Història: el volcà de Théra
Fa 2.500 anys, una erupció catastròfica va acabar recollida a la història i la cultura de milions de persones
La vida a Pompeia es va aturar de cop l'any 79, per això moltes de les restes que s'han trobat mostren escenes quotidianes congelades en el temps | Parc Arqueològic de Pompeia
Troben apartaments plens de mobles i objectes dels habitants de Pompeia
Les restes permetran aprendre molt més de com era la vida a l'Imperi Romà a finals del segle I

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa